Cunoaste lumea

Noutăți

Giardini di Zoe – Grădinile de la Banpotoc, Hunedoara (Foto-Video)

  •  
  •  
  •  

Giardini di Zoe este situată la Banpotoc, județul Hunedoara, la 7 km de Simeria. Un loc care merită vizitat în fiecare anotimp pentru minunatele decorațiuni cu arbuști și flori.

„I giardini di Zoe” este locul cel mai aproape de spaţiile aristocrate ale Europei. Copaci şi garduri vii atent îngrijiți mărginesc drumuri curate de piatră, gazonul moale întinde covoare, iar fântâni elegante de piatră umplu aerul de prospeţime şi stropi argintii.

Iscate dintre miile de bulgări de trandafiri, coloanele verzi ale coniferelor sprijină bolta azurie a cerului. Pe deal, piatra caldă a travertinului urcă treptele către raiul de flori.

Coroanele purpurii ale corcoduşilor ornamentali pun accente dramatice grădinii şi se potrivesc minunat între voioşia florilor şi seriozitatea pietrei vulcanice.

Proprietarul vine din Italia, din zona Ancona, regiunea Marche, undeva în centrul Italiei, o zonă cu dealuri care are ceva din celebrul farmec al Toscanei. El a adus în România o parte din această regiune deluroasă.

Sunt plante adaptate climei de aici. Coniferul cu forma de lumănare este ienupărul scopulorum skyrocket care seamănă cu cipresso din Italia care la noi, în această regiune nu rezistă, notează igiardinidizoe.ro.

Munca de 15 ani şi truda zilnică uriaşă depusă pentru a da naștere acestei grădini publice, poate fi ghicită doar de cunoscătorii care ştiu cât efort se ascunde în această perfecţiune.

Ideile îi aparţin omului de afaceri italian care proiectează totul, fir cu fir, piatră după piatră. De pe alee „proiectează” pe deal; de pe deal îşi imaginează elemente noi pe terenul drept. Este un loc realizat după sufletul lui  – fiecare plantă, fiecare arbore este pus acolo unde a simţit şi l-a inspirat Dumnezeu.

Grădina în plan drept este inspirată din perioada renaşterii. Aici a gândit „I giardini delle tre fontane”. În rest, a contat cum a simţit el locul.

Piese masive împodobesc grădina. Fântâni artizanale şi vase impunătoare străjuiesc covoarele de iarbă. Este un soi de rocă vulcanică „peperino” adusă din Italia.

Este singurul material importat, celelalte sunt româneşti. E travertinul care dă foarte bine la scări şi pentru ziduri.

Foto Mădălina Corina Diaconu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii