Ghilgal Refaim – Stonehenge-ul din Orientul Mijlociu. Monumentul megalitic care conține mai mult de 40.000 de tone de roci de bazalt. Cine este constructorul?

Situat în mijlocul unui câmp de la granița dintre Israel și Liban, monumentul megalitic din piatră a trecut neobservat timp de secole. Acesta a fost descoperit de arheologii israelieni în anul 1967. La fel ca și în cazul monumentului de la Stonehenge, și aici avem mai multe cercuri concentrice realizate din pietre vizibile cel mai bine din aer. Sirienii numeau locul Rujm el-hiri, ceea ce înseamnă într-o traducere liberă „morman de piatră pentru pisica sălbatică”.
În ebraică, este numit Ghilgal Refaim, ceea ce înseamna „Roata lui Refaim”. Conform mențiunilor din mai multe texte antice, „Refaim” ar fi numele unei rase străvechi de giganți, despre care legendele spun că ar fi trăit în epoca fierului în Israel. Cuvântul „Refaim”, în ebraică modernă înseamnă, de asemenea, „fantome” sau „spirite”. Astăzi evreii îl numesc Ghilgal Refaim, adică Roata Giganților.
Cercurile de piatră au un diametru de circa 160 de metri iar construcția a fost datată ca având circa 5000 de ani, fiind realizată în aceeași perioadă cu Stonehenge. Totuși nimeni nu a putut spune până astăzi ce reprezintă, deși sunt mai multe teorii.
Zidurile cercurilor sunt conectate prin pereții de piatră neregulați plasați perpendicular. În centru se află un morman de pietre, asemănător unui tumul. Se estimează că Rujm el-hiri conține mai mult de 40.000 de tone de roci de bazalt.
Din păcate situl se află în apropierea unor tabere militare israeliene și este, prin urmare, accesibil pentru vizitare doar în anumite perioade de timp.
foto: Michael Homan/Flickr
Sursa : Amusingplanet / Reuters
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu