Fascinant: 15.000 de petroglife și picturi ne prezintă peste zece milenii din istoria umanității. Unde se găsesc acestea?

Tassili n’Ajjer este un vast lanț muntos din sudul Algeriei, ce se întinde pe o suprafață de aproximativ 72.000 km2. Schimbările climatice efectuate în timp de natură, au creat anumite caracteristici geologice unice din gresie, de la canioane adânci și înguste și până la mai mult de 300 de arcade naturale. Tassili este și adăpost pentru cea mai mare „expoziție” de gravuri din lume. Desenele de aici prezintă evoluția și migrația omului de la marginea deșertului Sahara încă de acum 10.000 de ani î.Hr.
Arta cuprinde mai mult de 15.000 de gravuri care includ imagini de animale sălbatice și domestice, oameni, desene sau modele geometrice sau creaturi mitice. Specialiștii au identificat cinci perioade distincte, fiecare dintre acestea corespunzând unui anumit tip de faună existent în zonă (ca timp, aceste perioade se pot suprapune în anumite limite). În timp ce majoritatea cercetătorilor sunt de acord asupra ordinii acestor perioade, o mare dezbatere încă se află în jurul vârstelor reale ale desenelor. Datarea este extrem de dificilă și se face, de obicei, în funcție de stilul, conținutul, gradul de decolorare, suprapunerea, precum și dovada schimbărilor climatice.
Cea mai veche arta primitivă dovedită aparține „perioadei naturaliste” care se estimează că ar fi existat între 12.000 și 6.000 î.Hr.. Aceasta descrie fauna savanei care își făcea simțită prezența în zonă. În acea perioadă aerul era mult mai umed decât în prezent iar numeroase animale precum elefanții, girafele, hipopotamii sau rinocerii erau des observați de strămoșii noștri din acea regiune.
A două perioadă este numită „perioada arhaică„, 9500 – 6000 î.Hr., este asociată cu figurile schematice care evocă posibile practici religioase. Spre exemplu într-o scenă, femeile sunt reprezentate cu mâinile ridicate, ca și cum caută binecuvântări de la cer sau ceva de deasupra lor.
Perioada pastorală este estimată a fi început undeva în jurul anului 7.200 î.Hr. Este perioada în care regăsim cele mai multe desene. În acestea sunt relatate scene din viața de zi cu zi a locuitorilor zonei precum și reprezentări a animalelor domestice pe care le creșteau pe lângă ei.
Unele dintre ultimele imagini reflectă dresarea de cămile, acestea fiind considerate a fi desenate cu aproximativ 2000 î.Hr . Această perioadă a coincis și cu debutul climatului deșertic și cu apariția dromaderul (o cămilă cu o cocoașă pe spate).
Deși au fost înregistrate din 1933, când au fost observate pentru prima dată și până acum, mii de picturi și gravuri la Tassili n’Ajjer, arheologii sunt convinși că ascunse între stâncile înguste sunt probabil încă câteva mii de imagini care ne prezintă și totodată ne ajută să înțelegem mult mai bine modul de evoluție al omului.
sursa: ancient-origins.net
sursa: amusingplanet.com
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu