Diwali – Festivalul luminii în India (Foto)

Diwali este un festival al luminilor și unul dintre festivalurile majore celebrate de hinduși, jainisti, sikh și unii budiști, în special budiștii newar.
Festivalul durează de obicei cinci zile și este sărbătorit în timpul lunii solare hinduse Kartika (între mijlocul lunii octombrie și mijlocul lunii noiembrie).
Una dintre cele mai populare festivaluri ale hinduismului, Diwali simbolizează „victoria luminii asupra întunericului, a binelui asupra răului și a cunoașterii asupra ignoranței” spirituale.
Festivalul este asociat pe scară largă cu Lakshmi, zeița prosperității, cu multe alte tradiții regionale care leagă sărbătoarea de Sita și Rama, Vishnu, Krishna, Yama, Yami, Durga, Kali, Hanuman, Ganesha, Kubera, Dhanvantari sau Vishvakarman.
În plus, este, în unele regiuni, o sărbătoare a zilei în care Domnul Rama s-a întors în regatul său Ayodhya împreună cu soția sa Sita și fratele său Lakshmana după ce a învins-o pe Ravana în Lanka și a slujit 14 ani de exil.
Diwali este probabil o fuziune a festivalurilor recoltei din India antică. Este menționat în textele sanscrite, cum ar fi Padma Purana și Skanda Purana, ambele fiind finalizate în a doua jumătate a mileniului I d.Hr.
Diyas (lămpile) sunt menționate în Skanda Kishore Purana ca simbolizând părți ale soarelui, descriindu-l ca dătătorul cosmic de lumină și energie pentru toată viața și care trece sezonier în luna calendaristică hindusă Kartik.
Regele Harsha se referă la Deepavali, în piesa de teatru sanscrită Nagananda din secolul al VII-lea, ca Dīpapratipadotsava (dīpa = lumină, pratipadā = prima zi, utsava = festival), unde erau aprinse lămpi și mirii și mirii proaspăt logodiți au primit cadouri.
Rajasekhara s-a referit la Deepavali drept Dipamalika în Kavyamimamsa din secolul al IX-lea, în care el menționează tradiția caselor văruite și lămpile cu ulei împodobesc casele, străzile și piețele în timpul nopții.
Diwali a fost descris și de numeroși călători din afara Indiei. În memoriile sale din secolul al XI-lea despre India, călătorul și istoricul persan Al Biruni a scris despre Deepavali sărbătorit de hinduși în ziua Lunii Noi în luna Kartika.
Negustorul și călătorul venețian Niccolò de’ Conti a vizitat India la începutul secolului al XV-lea și a scris în memoriile sale: „La un alt dintre aceste festivaluri se fixează în templele lor, iar pe exteriorul acoperișurilor, nenumărate lămpi cu ulei. … care sunt ținute aprinse zi și noapte” iar familiile „se îmbrăca în haine noi”, cântă, dansează și se ospătează.
Călătorul portughez din secolul al XVI-lea Domingo Paes a scris despre vizita sa în Imperiul Hindu Vijayanagara, unde Dipavali a fost sărbătorit în octombrie, cu gospodarii luminându-și casele și templele lor cu lămpi. În Ramayana este menționat că Diwali a fost sărbătorit doar 2 ani în Ayodhya.
Istoricii islamici din Sultanatul Delhi și din epoca Imperiului Mughal au menționat, de asemenea, Diwali și alte festivaluri hinduse. Câțiva, în special împăratul Mughal Akbar, au salutat și au participat la festivități, în timp ce alții au interzis festivaluri precum Diwali și Holi, așa cum a făcut Aurangzeb în 1665.
Publicațiile din epoca colonială britanică au menționat și Diwali, cum ar fi nota despre festivalurile hinduse publicată în 1799 de Sir William Jones, un filolog cunoscut pentru observațiile sale timpurii despre sanscrită și limbile indo-europene.
În lucrarea sa despre Anul lunar al hindușilor, Jones, aflat pe atunci în Bengal, a notat patru din cele cinci zile de Diwali din lunile de toamnă din Aswina-Cartica ca următoarele: Bhutachaturdasi Yamaterpanam (a doua zi), Lacshmipuja dipanwita (ziua Diwali), Dyuta pratipat Belipuja (a 4-a zi) și Bhratri dwitiya (a 5-a zi).
Lacshmipuja dipanwita, a remarcat Jones, a fost un „mare festival pe timp de noapte, în onoarea lui Lakshmi, cu iluminări pe copaci și case”.
În timpul sezonului Diwali, numeroase orașe și sate rurale găzduiesc melas, sau târguri, în care producătorii locali și artizanii comercializează produse și mărfuri.
O varietate de divertisment este de obicei disponibilă pentru a bucura locuitorii comunității locale. Femeile, în special, se împodobesc în ținute colorate și își decorează mâinile cu henna.
Astfel de evenimente sunt menționate și în înregistrările istorice sikh. În zilele noastre, Diwali mela sunt ținute la colegiu, sau universitate, campusuri sau ca evenimente comunitare de către membrii diasporei indiene.
La astfel de evenimente sunt prezentate o varietate de spectacole de muzică, dans și artă, mâncare, meșteșuguri și sărbători culturale.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu