Cunoaste lumea

Noutăți

Dinozaurul înzestrat cu cel mai frumos penaj a fost… un prădător de acum 161 de milioane de ani!

  •  
  •  
  •  

Astăzi, nu mai este un secret că unii dintre dinozauri erau înzestrați cu pene. Acum avem dovada că penajul unora dintre ei, rivaliza, ca aspect, cu acela al unora dintre cele mai frumoase păsări cântătoare din prezent (urmașii mai mici și mai bine adaptați la mediu ai reptilelor de odinioară).

O creatură cu aspect de pasăre ce a a trăit în Jurassic poate fi considerată drept dinozaurul cu cel mai frumos penaj, dintre cei cunoscuți până acum. Dinozaurul la care ne referim a viețuit în urmă cu 161 de milioane de ani, fiind un animal de pradă de mici dimensiuni, care avea gâtul și pieptul împodobite cu numeroase pene multicolore. A fost descoperit în China iar numele de Caihong, ce i-a fost atribuit, are semnificația de „curcubeu”.

fosila

creatura

Fosilele la care facem referire, aflate într-o stare foarte bună, au fost scoase la iveală în nord-estul Chinei. Se pare că penajul multicolor existent la nivelul gâtului micului dinozaur (ce nu era mai mare decât un corb) avea un rol în selecția partenerilor de reproducere, precum coada păunilor din timpurile noastre.

Noua descoperire, efectuată în Provincia Hebei, sugerează că lumea dinozaurilor era cu mult mai bogată în culoare decât se credea, în trecut. Prezența penajului bogat și viu colorat a fost dedusă în urma descoperirii, la nivelul țesuturilor fosilizate, a unor foste structuri celulare responsabile de pigmentare, vizibile doar cu ajutorul unor microscoape puternice. După forma acestor structuri a putut fi dedusă culoarea penajului de care dispunea creatura din vechime.

fosile 1

Hebei

Cu toate că micul dinozaur avea restul corpului acoperit cu un penaj închis la culoare, penele dispuse în jurul gâtului aveau un colorit intens, menit să atragă atenția, să îl ajute pe individ să își găsească perechea. Caihong era un dinozaur biped, cu un cap similar cu al unui Velociraptor și maxilare înzestrate cu dinți ascuțiți, puternici. Se hrănea, probabil, cu mamifere și reptile (șopârle), ambele de mici dimensiuni. Tranziția de la micii dinozauri cu pene către păsări a avut loc aproape de finalul Jurassicului.

Paleontologul Xing Xu de la Academia Chineză de Științe susține că dinozaurul Caihong prezintă puternice asemănări cu păsările timpurii precum Archaeopteryx (creatură care a viețuit în urmă cu 150 de milioane de ani). Membrele superioare ale ambelor specii erau configurate ca aripi. Nu este exclusă posibilitatea ca dinozaurul Caihong să fi avut, deja, și posibilitatea de a se deplasa în zbor, precum păsările, ce îi sunt, probabil, descendenți. Așa cum se precizează în Nature Communications, numele complet al speciei este Caihong juji.

fosile

structuri microscopice

colibri

Dinozaur cu pene

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii