Cunoaste lumea

Noutăți

Cum ne ajută creativitatea în viața de zi cu zi?

  •  
  •  
  •  

Cât de importantă este creativitatea în viața oamenilor?

Este ea o calitate rezervată doar artiștilor sau poate avea un rol important și pentru cei care nu au legătură cu lumea artei?

Rick Rubin, fost președinte al Columbia Records și cel mai important producător muzical din ultimii 20 de ani, susține în cartea sa de debut, Actul creativ, publicată de Editura Trei, că, de fapt, creativitatea este un mod de a accesa cea mai bună versiune a sinelui.

„Cea mai bună carte de nonficțiune din 2023”, cum a fost considerată, Actul creativ este o introducere în lumea artei, o reflecție despre creație și creativitate, despre ce înseamnă să fii artist, dar mai ales despre cum ne ajută creativitatea în viața de zi cu zi.

La această întrebare au răspuns artiști din lumea filmului, a teatrului și din zona literară. Suntem cu toții creatori?

Este creativitatea un „aspect fundamental al condiției de a fi om. Este dreptul nostru din naștere”, așa cum crede Rick Rubin?

Iată ce spun artiștii.

Dorian Boguță, actor, regizor și producător de film: „În ADN-ul nostru este să creăm. Când îi iei omului acest lucru, intervine moartea”

Dostoievski, în romanul „Frații Karamazov”, are o replică ce sună așa: „Dacă Dumnezeu nu ar fi existat, atunci ar fi trebuit inventat”. Dacă înlocuim cuvântul Dumnezeu cu Creativitate, fraza ar rămâne, aproape, la fel de importantă și adevărată. Nu cred că există ceva pe care ai putea pune mana și să nu fie Creația cuiva. Un pahar, un pix, o foaie simplă de hârtie, tot este creație. Până la urmă, lumea noastră este o creație, știm cu toții asta. Chiar încerc să mă gândesc la ceva care să nu aibă legătură cu ea și nu reușesc să găsesc nimic. Eu sunt actor și regizor, fac filme. Este evident din capul locului că fără creație nu poate exista filmul, ea sta la baza bazelor în profesia mea. Dar să ne imaginăm o situație: un șofer de autobuz a descoperit că ușa de ieșire nu se închide bine și e departe de service. Ca să nu se întâmple o tragedie cu pasagerii din interior, el apelează la cureaua de la pantalonii săi, cu care leagă ușile între ele. Oamenii, cât de cât, sunt în siguranță. Ce a fost asta, dacă nu creație! Deci e peste tot și oriunde. În viața mea de zi cu zi, în fiecare dimineață, fac un exercițiu de creativitate pură. Cafeaua eu o beau cu lapte, iar turnatul laptelui în cafea este filmat de mine, în diferite ipostaze. Si așa, în fiecare dimineață, fără sa mă repet. Folosesc doar decorul din casă, o lanternă și lumânări, dacă e nevoie. În fiecare dimineață când mă trezesc mă gândesc cum voi filma azi cafeaua. Acest proces de creativitate durează în jur de o oră, dar mă încarcă pentru toată ziua.

Cât despre vorbele lui Rick Rubin, sunt sută la sută de acord. Oamenii au venit pe pământ ca să procreeze, să lase ceva în urma lor așa că în ADN-ul nostru este să creăm. Când îi iei omului acest lucru, intervine moartea.

Camelia Cavadia, scriitoare publicată de Editura Trei: „Creativitatea este un dar cu care suntem toți înzestrați din naștere”

În opinia mea, creativitatea este un dar cu care suntem toți înzestrați din naștere, dar depinde de fiecare dintre noi s-o accesăm, s-o facem să ne pună în valoare, să ne înfrumusețeze și îmbogățească viața. Cred că tot ceea ce facem este, într-un fel sau altul, dictat de dorința noastră de personalizare a propriei vieți. Putem alege drumul cel mai scurt pentru a face/obține ceva sau putem alege drumul cel mai frumos, drumul cel mai ofertant și plin de provocări și surprize. De la cum ne exprimăm, cum ne îmbrăcăm, cum ne planificăm vacanțele, ce alegem să gătim sau să mâncăm, ce citim și ce folosim din lecturile nostre, cât de deschiși suntem la nou și la ceea ce se întâmplă în lume, cât de predispuși suntem la visare, la a vedea dincolo de concretul imediat, totul are la bază creativitatea.

Tot creativitatea a fost cea care ne-a ajutat ca specie, ca omenire, să găsim resursele și capacitatea de a ieși din tot felul de situații, de a ne salva, de a supraviețui, de a ne păstra speranța și umorul în vremuri pline de restricții, lipsuri și incertitudini.

În ceea ce mă privește pot spune că singurele examene/concursuri la care mi-a fost mai puțin frică să particip în toată viața mea au fost cele în care știam că am libertate de exprimare, că trebuie să imaginez eu povești sau întâmplări, nu să redau lucruri învățate pe de rost. Am o memorie de învățare care nu mă ajută să rețin foarte ușor, dar am o imaginație pe care mă bazez când vreau să-mi înfrumusețez sau să-mi completez anumite porțiuni din viață.

Corina Ozon, scriitoare: „A fi creativ înseamnă a proiecta frumusețea asupra unei realități”

Creativitatea are nevoie de exercițiu zilnic, iar pentru mine acest lucru înseamnă înfrumusețarea vieții de zi cu zi. A fi creativ înseamnă a proiecta frumusețea asupra unei realități, a visa cu ochii deschiși. Vorbesc în numele unei generații care nu a fost încurajată să fie creativă înainte de 89, accentul se punea pe partea de creație, cu normele vremii. Și văd diferența față de fiica mea, de exemplu, care este creativă în cel mai mic detaliu, pentru că este starea normală.

Creativitatea este respirația în preocuparea mea de scriitor și plasa de siguranță în jobul meu în Comunicare&PR. Pentru mine să visez, să proiectez este un antrenament al minții pentru o permanentă descoperire a sinelui. Folosirea noilor tehnologii, de asemenea, solicită creativitatea.

Sunt total de acord, creativitatea nu este un privilegiu sau o super putere, este un potențial existent de la naștere, dar care trebuie antrenat și cultivat. Fiind creativi, oamenii transcend realitatea și ies din matricea socială. Așa cum am spus, au fost perioade în istorie când creativitatea a fost îngrădită. Și în condiții de izolare, oamenii găsesc căi de manifestare a creativității și o folosesc pentru diverse scopuri. Pentru că poți fi izolat pe exterior, dar nu și pe dinăuntru. Creativitatea presupune făurirea de planuri, iar a visa este egal cu a fi liber.

Teodora Petre, regizor de teatru: „Curiozitatea pentru lumea în care trăim este o inepuizabilă sursă de creativitate”

Creativitatea este esențială în meseria mea, cea de regizor de teatru, unde trebuie să caut mereu noi feluri de a îmbina elementele unui spectacol, astfel încât să surprind și să emoționez publicul totodată. Pentru mine creativitatea apare după foarte multă muncă, în special de documentare și cercetare a temelor despre care plănuiesc să vorbesc în spectacol, când informațiile proaspăt dobândite se întâlnesc în mintea mea cu cele deja existente și nasc fac acești mici ,,pui”, numite cel mai adesea ,,idei”. De asemenea, curiozitatea pentru lumea în care trăim este o inepuizabilă sursă de creativitate care mă ajută atât să-mi îmbogățesc micile bucurii de zi cu zi, cât și pe plan profesional.

Cred că fiecare dintre noi are capacitatea de a crea și de a fi creativ. Facem involuntar acest lucru în viața de zi cu zi, în felul în care comunicăm, ne îmbrăcăm, lucrăm, cum ne organizăm timpul etc. Performanța este într-adevăr un lucru rar, dar nu este în niciun caz o condiție fundamentală a creativității, din contră, dacă pui această presiune pe tine riști să te inhibi și dispare bucuria.

Cezar Antal, actor și compozitor: „Creativitatea este o calitate a ființei umane”

Încerc să răspund fără a mă raporta la definiția cuvântului creativitate, sper să reușesc. Personal consider creativitatea o stare pe care o accesăm în noi ori de câte ori simțim nevoia de a participa activ la tot ceea ce există sau se întâmplă într-un anumit moment. De cele mai multe ori vine pe un fond plăcut, relaxat, alteori o accesăm involuntar pentru a face față unei situații anume, e o modalitate deosebită de exprimare, care cred că ne poate ajuta să înțelegem mai bine și să ne facem înțeleși la rândul nostru. Asta în viața de zi cu zi. În profesie (parte din viața de zi cu zi) se manifestă într-un mod controlat, sistematic, exersat, axat pe dezvoltarea în manieră artistică a unei teme anume.

Cât privește afirmația lui Rick Rubin că suntem cu toții creatori, sunt întru totul de acord. Ba chiar aș îndrăzni să reformulez într-un mod sintetic cele spuse mai sus, manifestându-mi astfel creativitatea. Aș păstra termenul de calitate și l-aș atribui ființei umane. Aș spune deci: creativitatea este o calitate a ființei umane. Probabil că s-a mai spus.

Ioana Stăncescu, scriitoare publicată de Editura Trei: „Oamenii creativi sunt mai empatici și mai liberi”

Când mă gândesc la creativitate, îmi imaginez un soi de mușchi care trebuie lucrat și întreținut, altfel se atrofiază și înțepenește. Cred că ne naștem creativi, dar nu toți ajungem să fim conștienți de asta. Din punctul ăsta de vedere, eu am avut norocul să mă nasc în pământ fertil. Mama mea este actriță, tata a lucrat în presă, obișnuia să scrie, să deseneze (el a desenat mobila din casa noastră), bunică-mea gătea foarte bine, inventa rețete, oamenii care veneau la noi, în casă, erau scriitori, pictori, scenografi, critici, muzicieni, era o întreagă efervescență artistică și creatoare care mi-a validat de la bun început plăcerea de a transforma realitatea. Până la urmă, cam asta face creativitatea, nu? Ne oferă șansa să explorăm și alte lumi posibile. Și cu cât suntem mai creativi, cu atât lumile acestea se multiplică. Și mai cred că oamenii creativi sunt mai empatici și mai liberi. Eu așa mă simt când scriu: liberă.

Creativitatea este nu doar un drept, ci și o nevoie. E un soi de forță capabilă să modifice lumea înconjurătoare și cu toții purtăm în noi scântei de astfel de energii creatoare. Nu înseamnă că trebuie musai să le folosim în scop artistic, putem fi creativi și când decorăm salata de boeuf sau când ne jucăm cu un copil, nu există limite și nici domenii de predilecție. Dar, încă o dată, chiar dacă creativitatea este, cum zice Rick Rubin, ușor de accesat, ea nu este neapărat ușor de întreținut. Mă uit la mine că nu am mai scris nimic de la începutul anului și, cu cât trece timpul, dispare parcă și motivația și cheful și inspirația. Se instalează un soi de lâncezeală și ajungi să te obișnuiești cu sterilitatea și lipsa oricărui proces creativ, așa cum te obișnuiești să zaci în weekenduri, în pijama.

Anca Ghinea, autoarea cărții „Creatori în acțiune. Ghid de creativitate”: „Creativitatea înseamnă pentru mine VIAȚĂ”

Creativitatea înseamnă pentru mine VIAȚĂ, de fapt, toată viața mea se concentrează de peste 20 de ani în jurul acestui cuvânt care a devenit nu doar un fel de a fi, ci un mod de a construi o carieră, un sens și un drum extrem de special, deosebit prin care am construit o amprentă unică în societate.

Creativitatea este contribuția mea la această societate în mișcare. Mă ajut de toate elementele creativității de când mă trezesc până când închei ziua, pentru că întreaga mea zi este un proces creator în sine. Sunt creativă și când sunt mama, și când îmi exercit proiectele profesionale.

Cu toții suntem creatori, dacă ne dăm voie să fim creatori, pentru că aici intervine uriașa diferență dintre cele două categorii: oamenii care aplică și oamenii care se uită la cei care aplică creativitatea.

Primii își exercită dreptul de a în exercițiul bucuriei creative, ceilalți amână visurile, imaginația și chintesența lor până la o dedublare nesănătoasă a firii în care se prefac că este bine că au uitat pe parcursul vieții de un talent sau de un vis. Doar asumând această parte din propria persoană, poți cu adevărat să FII. Este și o responsabilitate, nu doar un drept.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii