Cunoaste lumea

Noutăți

CONSUMUL moderat DE VIN atrage o mulțime de efecte pozitive pentru sănătate. Află care sunt acestea!

  •  
  •  
  •  

Atunci când, la sfatul marelui preot Deceneu, regele Burebista a ordonat tăierea tuturor podgoriilor din țară, n-avea cum să știe că, în acest mod, geții erau privați de câteva… beneficii. „Cel dintâi și cel mai mare rege din Tracia”, așa cum avea să fie numit Burebista de către grecii din cetățile de la țărmul Pontului Euxin, dorea numai să ridice formidabila sa oștire la un nivel superior de moralitate și de disciplină.

Fiind caracterizat, aproape sigur, de autodisciplina și ascetismul prezent adesea la autocrați sau la marii lideri ai popoarelor, regele get voia probabil să le impună ostașilor săi un mod de viață mai degrabă spartan, decât să-i vadă cuprinși de moleșeala hedonistă care, în acea perioadă de intens dialog civilizațional, ar fi putut fi încetățenită aici, prin copierea modului de viață al aristocrației grecești sau romane. Așa a ajuns vița-de-vie, pentru o scurtă perioadă, o plantă… interzisă!

Această reformă a lui Burebista n-avea cum să dureze peste veacuri și ulterior geto-dacii, ca de altfel și urmașii lor, valahii, au continuat să cultive vița-de-vie și să obțină vinuri din ce în ce mai bune. Vinuri pe care le consumau, dar le și vindeau. Este de bănuit că o parte din producție era destinată exportului sau trocului realizat cu neamurile vecine.

Toată lumea știe că vinul trebuie băut cu moderație. În România contemporană, moderația față de vin a fost dusă până la capăt: consumul de vin a scăzut drastic în ultimele două decenii. Un vin bun, natural, este mai prielnic sănătății decât berea obținută industrial și infinit mai binefăcător decât băuturile spirtoase. Se știe că românii îi admiră nespus pe nemți (exagerat și uneori nejustificat). Poate tocmai de aceea au devenit mari băutori de bere, în detrimentul consumului de vin. Vin ce oferă o sumedenie de efecte pozitive pentru sănătate!

w2

Băutorii de vin (cei cumpătați) prezintă o mortalitate cu 34% mai redusă decât băutorii de bere sau de spirtoase, după cum rezultă dintr-un studiu finlandez. Studiul, ale cărui rezultate au fost publicate în „Journals of Gerontology”, s-a desfășurat pe durata a 29 de ani și în cadrul său au fost monitorizați 2468 de bărbați.

Cei care consumă vin în cantități moderate, dar care suferă de hipertensiune, sunt cu 30% mai puțin predispuși la un atac de cord, comparativ cu persoanele care nu consumă alcool. Așa rezultă dintr-un studiu efectuat la Harvard asupra unui grup de 11.711 bărbați și dat publicității în „Annals of Internal Medicine”. Datorită conținutului său de procianidine (puternici antioxidanți naturali), vinul roșu ne protejează contra afecțiunilor cardiace, după cum rezultă dintr-un studiu  publicat în revista „Nature” și realizat la Queen Mary University.

Consumul moderat de vin roșu diminuează și riscul de cancer de colon cu 45%, potrivit unui studiu desfășurat la Universitatea Stony Brook, la care au participat 2291 de persoane și care a durat patru ani. Acest studiu a fost publicat în „American Journal of Gastroenterology”.

Băutorii ponderați prezintă un risc cu 30% mai mic de a dezvolta diabet de tip II comparativ cu abstinenții față de alcool. Cel puțin așa rezultă dintr-un studiu olandez efectuat asupra unui număr de aproape 370.000 de persoane, ale cărui rezultate au fost date publicității în „Diabetes Care”.

w-1

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă: www.foodandwine.com

Imagini: pcwallart.com, guardianlv.com, www.yesvegetarian.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii