Cunoaste lumea

Noutăți

Conferința  „Cercetări de teren. Perspective lingvistice și etnografice” și prezentări de carte la Academia Română Filiala Cluj-Napoca

  •  
  •  
  •  

La sediul Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca (str. Republicii nr. 9, cu intrare temporară din str. Avram Iancu), se vor desfășura, în zilele de 6 și 7 iunie 2024, lucrările Conferinței naționale „Cercetări de teren. Perspective lingvistice și etnografice”, conferință aflată la prima ediție și organizată sub egida Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”.

Evenimentul reunește un număr de 40 de specialiști din principalele centre academice și universitare ale țării, reprezentând discipline ale căror istorii s-au intersectat de-a lungul ultimului secol de cercetare umanistă românească și al căror punct de convergență îl constituie recursul la ancheta de teren, ca metodă fundamentală de producere și patrimonializare a datelor pe care își bazează proiectele interpretative: dialectologia, etnologia, etnomuzicologia, antropologia și sociologia.

Comunicările în plen sunt susținute de prof. univ. dr. Narica Știucă (Universitatea din București), prof. univ dr. Petar Radosavljević (Universitatea din Zagreb),  prof. univ. dr. Otilia Hedeșan (Universitatea de Vest din Timișoara) și CS II dr. Rozalia Colciar (Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj-Napoca), cercetători care vor reflecta prin lentilele teoretico-metodologice proprii domeniilor lor de expertiză la problemele pe care le ridică, în prezent, practica terenului etnografic și lingvistic în societatea contemporană.

În cadrul manifestării, vor avea loc și două lansări de carte: joi, 6 iunie 2024, de la ora 12.45, va fi prezentat volumul Feleacu (județul Cluj). Monografie lingvistică, publicat recent la Presa Universitară Clujeană de către cercetătoarea Rozalia Colciar, iar vineri, 7 iunie 2024, începând cu ora 12.00, Viețile sociologului. Academicianul Mihail M. Cernea în dialog cu Zoltán Rostás, volum apărut la Editura Corint, în primăvara acestui an.

Vor lua cuvântul Dumitru Loșonți, Adrian Chircu-Buftea și Vasile Moraru (joi, 6 iunie), precum și Ionuț Butoi, Zoltán Rostás, Dragoș Sdrobiș și Theodora-Eliza Văcărescu (vineri, 7 iunie).

Conferința găzduiește, de asemenea, workshop-ul „Alimentația tradițională – de la perspective științifice și reglementări legislative la oferta comunităților rurale”, organizat în cadrul GAR 2023–029: Alimentația în documentele etnografice și lingvistice interbelice din patrimoniul institutelor clujene ale Academiei Române. Corpus digital de referințe și transferul cunoașterii către sectorul agroalimentar–ADELIS, finanțat de Academia Română prin Fundația „Patrimoniu”, axa „Cercetări privind dezvoltarea durabilă a României”.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii