Cîrna, statueta antropomorfă model 3D realizat de Muzeul Național de Istorie a României (Foto-video)

Plastica culturii Žuto Brdo-Gârla Mare e unică în cadrul Epocii Bronzului, fiind descoperite statuete antropomorfe redând aproape exclusiv personaje feminine, semnificative pentru un presupus cult al fertilității.
Se crede că decorul bogat ce acoperă piesele reprezintă piese de vestimentație și piese de podoabă din epocă.
„Danube’s Archaeological e-Landscapes. Virtual archaeological landscapes of the Danube region” (Peisaje arheologice virtuale ale regiunii dunărene / acronim DAeL) este un proiect multianual, finanțat de Uniunea Europeană prin programul transnațional Interreg – Dunărea (Interreg – Danube Transnational Programme).
Statuetă care reprezintă un personaj (feminin ?) cu rochie „en cloche”. Cap înalt, paralelipipedic. Bustul discoidal-rombic cu mâinile schematizate şi redate prin reliefarea marginilor, arcuite pe pântece.
Decor incizat şi incrustat cu alb. Capul decorat cu motivul în formă de „liră”; pe bust este reprezentat un pandantiv în formă de ochelari.
Spatele este decorat cu trei linii paralele, verticale, încadrate de o linie curbă însoţită de franjuri mici. Centură redată prin linii scurte, paralele.
Rochia este decorată cu spirale, ornamente cruciforme formate din trei cruci, piezişe şi concentrice, alveole mici înconjurate de puncte, un ornament în forma literei M cu capetele răsucite spiralic având deasupra un triunghi haşurat, şiruri verticale de puncte, un şir de trei motive în formă de „săgeată”.
În urma arderii, statueta a căpătat culoarea roşie, petele cenuşii datorându-se, probabil, arderii secundare. A fost depusă împreună cu fragmente dintr-o strachină printre resturile cinerare din urna mormântului nr. XXVI.
Peste oasele incinerate a fost aşezată o strachină în interiorul căreia a fost depusă o cană deformată datorită arderii secundare.
Statueta este figurată pe coperta volumului monografic Necropola de incinerație din epoca bronzului de la Cîrna (Editura Academiei R.P.R, București, 1961).
Aceasta este cea de-a treia statuetă din cele 10 exemplare descoperite în cadrul acestui cimitir preistoric. Bunul arheologic este clasat in categoria Tezaur a patrimoniului cultural național.
Anterior a făcut parte din colecția fostului Muzeu Național de Antichități; a fost transferată în colecția MNIR în anul 1975. Model 3D realizat de Gigapixel Art S.R.L. pentru Muzeul Național de Istorie a României.
Bibliografie: Vl. Dumitrescu, Necropola de incineraţie din epoca bronzului de la Cârna, Bucureşti, Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1961; M. Chicideanu-Şandor, I. Chicideanu, Contributions to the study of the Gârla Mare anthropomorphic statuettes, Dacia, 1990; M. Şandor-Chicideanu, Cultura Žuto Brdo-Gârla Mare. Contribuţii la cunoaşterea epocii bronzului la Dunărea Mijlocie şi Inferioară, Editura Nereamia Napocae, Cluj-Napoca. 2003.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu