Cunoaste lumea

Noutăți

Chullpa  – turn funerar antic

  •  
  •  
  •  

Construcții de piatră foarte asemănătoare de pe Insula Paștelui, cunoscute sub numele de tupa, au fost uneori suspectate a fi strâns legate de chullpas.

Este posibil ca chullpa să fi fost folosit și de incași în urma cuceririi Aymara.

Un chullpa este un vechi turn funerar din Aymara construit inițial pentru o persoană nobilă sau o familie nobilă.

Chullpa se găsește peste Altiplano din Peru și Bolivia. Cele mai înalte au aproximativ 12 metri.

Cadavrele din fiecare mormânt erau de obicei plasate într-o poziție fetală împreună cu unele dintre bunurile lor, inclusiv îmbrăcăminte și echipament comun.

În aproape toate cazurile, singura deschidere către mormânt este orientată spre răsăritul soarelui în est.

Construcția unei chullpa a variat în funcție de grupul etnic: în general, cele din nordul Altiplanului sunt circulare și construite cu piatră, în timp ce cele din sud sunt dreptunghiulare și construite cu chirpici.

Unele sunt neîmpodobite, în timp ce altele au sculpturi complicate. La Sillustani, multe dintre chullpa au șopârle sculptate in piatra, animale considerate un simbol al vieții pentru că își puteau regenera cozile.

Mormintele de la Sillustani sunt cele mai cunoscute. Cercetările recente s-au concentrat asupra conexiunii dintre chullpa și căile rituale gravate în peisajul din jurul Nevado Sajama, precum și posibilele modele din siturile chullpa.

Chullpa  sunt asociate cu zonele înalte, dar și în zona Andinei Peru (Chachapoyas, Chota, Cutervo și Canta).

Chullpa, pe de altă parte, sunt asociate cu regatele sau domniile Aymara care au locuit de la Canas și Canchis în Peru, până la departamentul Cochabamba din Bolivia.

Chiar și așa, nu toate societățile Aymara au construit chullpa, așa cum demonstrează cazurile societăților „karakara” de nord („karakara” de sud dacă au chullpas) și societăților „yampa”; și nu toate par a fi Aymara, deoarece există chullpa orientate spre vest și nord în zonele puquinas la est de Lacul Titicaca.2

Multe chullpa au fost descoperite pe versantul estic al Anzilor în teritorii de pădure deasă și altele în văile inter-andine din Bolivia, Argentina, Chile și Peru.

Majoritatea chullpas-urilor din zona Amazonului sunt făcute din piatră, dar conform cronicilor europene au existat chullpas de noroi în Beni, din care în prezent nu s-au descoperit urme.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii