Cunoaste lumea

Noutăți

Cel mai înalt furnal din România și a treia construcție industrialǎ din Europa. Video

  •  
  •  
  •  

Turnul Combinatului din Baia Mare este înalt de 351,5 m, cu o deschidere la bază de 20 de m și un diametru la vârf de 9 m. Aceste dimensiuni îl fac să fie cel mai înalt furnal din România și a treia construcție industrialǎ din Europa.

„Colosul a fost ridicat în perioada 1993-1995, construit şi proiectat de către Gip Grup SA din Bucureşti. Lucrările s-au demarat pe parcursul a trei ani.” (adevarul.ro)

turnul-combinatului-baia-mare
Turnul a fost ridicat din beton rezistent la noxe, iar în interior este căptușit cu cărămidă specială. Realizarea acestui proiect a costat 11 milioane de dolari, dar s-a dovedit ineficient în combaterea poluării ce amenința zona din jurul municipiului.

În 2009 Baia Mare a fost declarat al treilea oraș din Romania din punct de vedere al poluării, după București și Galați, deși Turnul Combinatului nu mai este funcțional. (wikipedia)

baia-mare-3
În prezent, turnul nu are nici o utilitate, dar ar putea fi folosit ca obiectiv turistic modern, având în vedere dimensiunile sale impresionante.

Doi tineri străini, au postat un filmuleș pe Internet cu ultima lor performanță pe care au realizat-o tocmai în Baia Mare. Aceștia s-au filmat cum urcă până în vârful celebrului turn de 351 de metri, după care s-au aruncat ]n gol cu parașuta. (ziarmm.ro)

Mădălina Corina Diaconu

surse: ziarmm.ro, adevarul.ro, wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Cel mai înalt furnal din România și a treia construcție industrialǎ din Europa. Video

  1. cetățeanul tulburat // 23 mai 2016 at 10:01 // Răspunde

    Păi asta ar fi singura utilizare, un lift pe interior, la gura furnalului o platformă și ne apucăm de bungee-jumping și sărituri cu parașuta! 😉

  2. Augustin Dagoste // 23 mai 2016 at 14:16 // Răspunde

    Nu este furnal! Furnalul este pentru producerea fontei și trebuie alimentat pe la partea de sus cu minereu, cocs și var (sau alți fondanți). Este, după toate aparențele, un coș de evacuare a gazelor nocive, din procesul de prelucrare a metalelor neferoase.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii