Cunoaste lumea

Noutăți

Capul de bronz al lui Seuthes III, conducătorul Regatului Odrisian (Foto)

  •  
  •  
  •  

Capul de bronz al regelui Seuthes III a fost una dintre numeroasele sculpturi din expoziția intitulată „Puterea și Pathos. Sculptura de bronz a lumii elenistice” în Muzeul J. Paul Getty din Los Angeles SUA și din Luvru, Paris, Franța.

Acum, neprețuitul artifact, cu ochii din alabastru și pastă de sticlă și genele și sprâncenele din benzi de cupru, este înapoi „acasă”.

Capul de bronz al gloriosului conducător trac antic, contemporan al împăratului Alexandru cel Mare (336-323 î.Hr.) al Macedoniei, poate fi văzut în Muzeul Național de Arheologie din Sofia.

Obiectul, unicat, a fost găsit într-un tumulul tracic antic (movila funerară) Golyama Kosmatka în 2004 de către arheologul bulgar Georgi Kitov (1943-2008).

Odrisienii erau doar unul dintre numeroasele triburi tracice. În perioada ulterioară a existenței sale, civilizația tracică făcea parte din lumea elenistică și interacționa profund cu Grecia Antică. Dar acest lucru este încă o chestiune de dezbatere, cel puțin în rândul unor erudiți bulgari.

Tracii antici erau un grup etno-cultural al triburilor indo-europene care au locuit în mare parte în sud-estul Europei de la mijlocul mileniului al II-lea î.Hr. până în secolul al VI-lea d.Hr., pe teritoriul Bulgariei moderne, României, Moldovei, Greciei, Turciei, Macedonia și Serbiei de azi.

Regatul Odrisian a reprezentat o uniune a triburilor tracice dominate de tribul odrisienilor, cunoscut și sub numele de Odrisea sau Odrisai care poartă numele unui conducător mitic, Odrisis sau Odrisis, aprox. 650 – 715 d.Hr. și a fost cel mai puternic.

A apărut odată cu unificarea multor triburi tracice de către un singur conducător, regele Teres, în secolul al V-lea î.Hr. și a existat până la cucerirea sa de către romani în 46 d.Hr. pe teritoriul majorității Bulgariei moderne, Grecia de Nord , Sud-estul României și nord-vestul Turciei.

Regele Seuthes al III-lea a fost rege al regatului Odrisian al Traciei din 331 – 300 î.Hr., la început afluent al lui Alexandru cel Mare al Macedoniei.

În 2004, ca parte a unei expediții numite TEMP, arheologul bulgar Georgi Kitov a descoperit mormântul lui Seuthes III pe movila Golyama Kosmatka de lângă capitala sa Seuthopolis (aproape de orașele de astăzi Kazanlak și Shipka), parte a Văii Regilor Traci.

Printre descoperirile impresionante s-au numărat faimosul cap de bronz realist al lui Seuthes III, coroana sa de aur și un kylix de aur (ceașcă de băut antică), printre altele.

Mormântul are o fațadă impresionantă, un coridor de intrare neobișnuit de lung, 13 m și trei camere spațioase consecutive.

Prima cameră este dreptunghiulară și are un acoperiș în formă de curcubeu, cu două înclinații. Un cal fusese sacrificat în această cameră.

Următoarea cameră este circulară și cupolată, în timp ce a treia cameră este sculptată într-un bloc imens de piatră și are o acoperire cu două pante (asemănătoare unui sarcofag). În interior, există un pat funerar modelat.

După o utilizare extinsă ca templu, la sfârșitul secolului al III-lea î.Hr., Seuthes va fi îngropat în interiorul acestui locaș. Camera sarcofagului conținea lucruri personale care erau necesare pentru viața de apoi a regelui. Includea genunchiere, cască aurită cu imagini, armură din piele cu guler (plastron din fire aurii), sabie mare și sulițe.

Au fost găsite vase de bronz și trei amfore mari din ceramică, care au fost umplute cu vin trac gros. Podeaua și patul ritual sunt acoperite de un covor țesut în fir de aur. Greutatea totală a aurului, inclusiv toate obiectele, este mai mare de un kilogram.

Există treisprezece aplicații de aur pentru opritori de cai, animale și plante – obiecte rare în arheologia tracică. Alte două obiecte dreptunghiulare sunt aurii cu figuri de războinici în picioare, folosite ca decor pentru teaca sabiei. Există o decorație circulară masivă pentru armura regelui. Mânerul tijei este de asemenea auriu.

În mormânt sunt așezate vase de aur cu două mânere pentru a bea vin, numite și kiliks, și o remarcabilă coroană de aur cu crenguțe, frunze și ghinde și multe alte obiecte.

După înmormântare, intrarea în primele două camere a fost zidită, iar coridorul a fost ars și umplut cu pietre și sol. Fațada a fost îngropată și ascunsă privirii.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii