Banda desenată academică sau reconstituirea istorică prin bandă desenată
De ce bandă desenată academică? Pentru că așa cum ne-a mărturisit prof. dr. Leonard Velcescu: “la universitățile mari din Belgia și Franța, cum este de exemplu Sorbona – Paris, banda desenată este studiată ca o metodă de reconstituire istorică”.
Iată deci cum această a 9-a artă devine, în anumite situații, o modalitate de studiu, de cercetare, de prezentare și orientare în mediul academic, lucru pe care Mihai I. Grăjdeanu a dorit să-l prezinte publicului la Muzeul Național de Istorie a României prin inițierea Festivalului “Povestiri istorice în benzi desenate” în 2021, unde a adus în prim plan o bandă desenată document, o lecție de istorie ce se bazează pe cercetare științifică, o lecție de istorie spusă altfel, o metodă de predare ce poate fi folosită atât în școlile generale, în licee, cât și în facultăți.
“Ideea aceasta că benzile desenate sunt făcute doar pentru copii, este greșită. Și eu ma gândesc la modelul occidental și în mod special la cel francez, pentru că pe acesta îl cunosc cel mai bine.
Am văzut cum în librăriile din Paris, toată lumea citește benzi desenate. De la vârsta de 6-7 ani, până la 80 de ani. Stau pe jos, se pun cu spatele la zid și citesc, nimeni nu-i deranjează”, adaugă prof. dr. Leonard Velcescu.
“Pentru prima dată când am aflat de aceste bd-uri academice, student fiind, la cursurile de la Sorbona, m-a amuzat puțin, pentru ca profesorii ne-au vorbit de benzi desenate făcute de ilustratori francezi.
De ce m-a amuzat? Eram cu gândul, eu venind din România, că bd-urile sunt făcute pentru copii și ce să caute ele la universitate, în bibliografia Sorbonei. Dar când am văzut că profesorul nu zâmbea și nu-i ardea de glumă, mi-am dat seama că este o treabă serioasă.
Și ne-a prezentat seria Les voyages D’Alix. Când am început să cumpăr aceste cărți date în bibliografia profesorilor de la Sorbona, am văzut că sunt făcute nu doar pentru copii, ci și pentru studenți și pentru adulți, pentru că în aceste bd-uri sunt realizate reconstituri istorice foarte bine făcute, foarte serioase, după monumente antice și dacă aceste reconstituiri, dacă nu erau realizate în mod științific, în mod evident nu erau date în bibliografia Sorbonei.
Deci aceste bd-uri, această colecție din Franța este foarte mare și se realizează și în prezent, continuă chiar cu un subiect foarte cunoscut Vlad Țepes – Drăcula, la editura Casterman, unde ilustratorul este mâna în mâna cu omul de știintă.
Repet, de aceea Sorbona poate să recomande aceste cărți în bibliografia studenților, pentru că sunt făcute foarte bine și în mod serios, științific. Așadar avem aici o bandă desenată academic.”
Mădălina Corina Diaconu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu