Babuinii erau dresați în Egiptul antic pentru a prinde criminali

În Egiptul Antic existau multe animale considerate într-o măsură mai mare sau mai mică divine sau cel puțin demne de o atenție specială. De la pisici, crocodili, șoimi, șerpi la gândaci, printre altele.
Dar una dintre cele mai profunde relații este cu babuinii pe care i-au identificat cu Thoth, o zeitate capitală în panteonul egiptean, deoarece era zeul înțelepciunii, al scrisului hieroglific, al științei, al magiei, al artelor și al morților.
Babuinii au început să se fie asociați cu Thoth, poate din cauza inteligenței sale, și, de asemenea, cu Ra, zeul Soarelui, deoarece vechii egipteni observau că babuinii țipau la soarele răsărit, iar acestea au devenit imagini ale babuinilor cu brațele ridicate în actul de a venera răsăritul Soarelui.
Dar cea mai surprinzătoare utilizare a egiptenilor când venea vorba de babuini, a fost cea de „polițiști”.
Conform imaginilor basoreliefului lui Tepemankh din Saqqara (vechi de aproximativ 4500 de ani) se poate vedea un bărbat încercând să scape de un babuin, care îl ține de picior.
Bărbatul, probabil un hoț, încearcă să țină babuinul departe cu brațul. Un al doilea bărbat, cu un baston și purtând o fustă, ține babuinul în lesă în timp ce ține un alt babuin cu cealaltă mână.
Saqqara, este un sat egiptean din guvernoratul Giza, care conține morminte antice ale necropolei egiptene, servind drept necropole antice ale capitalei egiptene, Memphis.
Saqqara conține numeroase piramide, inclusiv piramida în trepte a lui Djoser, uneori denumită Mormântul în trepte, și o serie de morminte mastaba. Situată la aproximativ 30 km sud de Cairo-ul modern, Saqqara acoperă o suprafață de aproximativ 7 pe 1,5 km.
Saqqara conține cel mai vechi complex complet de clădiri din piatră cunoscut în istorie, Piramida lui Djoser, construită în timpul celei de-a treia dinastii.
Alți șaisprezece regi egipteni au construit piramide la Saqqara, care se află acum în diferite stări de conservare. Înalții oficiali au adăugat monumente funerare private acestei necropole pe parcursul întregii perioade faraonice.
A rămas un complex important pentru înmormântări neregale și ceremonii de cult timp de mai bine de 3.000 de ani, până în epoca ptolemaică și romană.
La nord de zona cunoscută sub numele de Saqqara se află Abusir, iar la sud se află Dahshur.
Zona care merge de la Giza la Dahshur a fost folosită ca necropolă de către locuitorii din Memphis în diferite momente și a fost desemnată ca sit al Patrimoniului Mondial de UNESCO în 1979.
Unii savanți cred că numele Saqqara nu este derivat de la zeitatea funerară egipteană antică, Sokar, ci de la un trib local berber numit Beni Saqqar.
Foto – Vechiul Regat, Dinastia a V-a, ca. 2498-2345 î.Hr. Detaliu din Mastaba din Tepemankh, necropola Saqqara. Acum la Muzeul Egiptean, Cairo (digital giza)
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu