Cunoaste lumea

Noutăți

Atlasul cerului – ATLASGAL – cea mai mare hartă a galaxiei noastre. VIDEO

  •  
  •  
  •  

Suntem deseori copleșiți de imensitatea de stele pe care le putem observa în fiecare noapte senină. Însă acestea nu sunt nici pe departe toate, ochiul uman observă doar o mică parte. De aceea, pentru a ne face o imaginea și mai corectă despre Univers, Observatorul European de Sud ( ESO) a derulat și încheiat cu succes un proiect extrem de ambițios.

Astronomii și-au propus să ofere publicului larg cea mai mare imagine a galaxiei noastre, un fel de atlas stelar, numit ATLASGAL. Aceasta imagine este de 4 ori mai mare decât oricare altă fotografie realizată vreodată cu galaxia noastră.

„ATLASGAL ne permite să le oferim oamenilor o nouă imagine a galaxiei noastre, Calea Lactee. Multe echipe de cercetători dar și astronomi amatori folosesc deja imaginile pentru a face noi și noi descoperiri”
, a declarat Leonardo Testi, un membru al echipei ATLASGAL.

Noua imagine a fost capturată de telescopul Atacama Pathfinder (APEX), care se află la 5.100 de metri deasupra nivelului mării , în regiunea Atacama din Chile pe platoul Chajnantor. Harta are peste 180 de milioane de pixeli iar pentru a capta imaginile care o compun, astronomii au folosit instrumente extrem de sensibile, cum ar fi Camera bolometru (LABOCA), un instrument utilizat la măsurarea intensităţii radiaţiilor electromagnetice, în special a celor din domeniul infraroşu.

imaginea completă  se poatea vedea aici: http://www.eso.org/public/images/eso1606a/zoomable/

sursa:sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii