Aceștia sunt OAMENII DE LA CAPĂTUL LUMII! Cum decurge viața NENEȚILOR, micul popor ce-și păstrează modul de viață milenar în climatul dur al Siberiei

De curând, au fost publicate imagini prin intermediul cărora ni se face cunoscută o frântură din viața dură a unui popor deosebit de vechi și îndepărtat. Neneții reprezintă o populație care viețuiește din timpuri imemoriale în regiunea Yamal-Nenets, nume care s-ar putea traduce prin „marginea lumii”. Din punct de vedere geografic, acești oameni robuști viețuiesc la marginea Rusiei de nord, unde temperaturile pot scădea la o temperatură de -50 Celsius.
În lipsa altor resurse de trai sau surse alimentare, existența acestori oameni depinde, încă din vechime, de turmele de reni. Ei folosesc pielea îmblănită a renilor pentru a-și confecționa haine (ce oferă o izolare excelentă contra frigului), încălțăminte și corturi spațioase. Se hrănesc în mod tradițional cu carne de ren, consumată crudă sau gătită.
Acești oameni trăiesc, de milenii, în același fel. Religia lor este, de asemenea, foarte veche. Cred în spiritele naturii, de a căror mânie se tem, și îi ascultă pe șamani. În fiecare an, acești oameni deosebit de rezistenți parcurg, urmându-și imensele turme de reni, peste 1500 de kilometri, purtându-și femeile și copiii, laolaltă cu puținul lor avut, în sănii de lemn confecționate manual. Neneții nu sunt, de obicei, prea înalți, dar au un fizic robust, adaptat condițiilor extreme de climă în care își duc zilele.
Cameramanii și fotografii de la MyHeritage au petrecut o lună alături de Neneți, în cadrul unui proiect de studiu și de conservare a moștenirii culturale a populațiilor din întreaga lume care se află în pericol de dispariție. De mii de ani, Neneții duc o existență nomadă în zona de tundră, la peste 3200 de kilometri de capitala țării, de Moscova.
Acest popor nomad, care trăiește la temperaturi extrem de scăzute, nu însumează mai mult de câteva zeci de mii de persoane și, împreună, ei stăpânesc sute de mii de reni. În mod tradițional, familiile Neneților urmează traseele de migrație naturală ale renilor, străbătând nesfârșitele câmpii înghețate de-a lungul fluviului Obi din Siberia (fluviul care are cel mai lung estuar din lume).
La Neneți, copiii sunt nevoiți să participe la activitățile zilnice de la o vârstă fragedă. Viața Neneților de orice vârstă se învârte, în întregime, în jurul creșterii renilor. Surplusul de carne este vândut, de către Neneți, către procesatorii din domeniul industriei alimentare.
Liderul proiectului Tribal Quest, a declarat, conform DailyMail, că este cu adevărat motivant să vezi o familie Neneți izolată în inima tundrei, care se confruntă, pe cont propriu, cu cele mai puternice elemente ale naturii. Un alt membru al echipei a adăugat că el și colegii săi și-au acordat timpul necesar pentru a-i cunoaște pe Neneți, dar că nu le-au pus întrebări, ci doar i-au privit și i-au ascultat, aflând astfel povești minunate.
Cu toată dificultatea vieții pe asprele meleaguri siberiene, mulți dintre Neneți aleg să trăiască mai departe acolo unde au viețuit și înaintașii lor. Totuși, nu se știe ce rezervă viitorul pentru acest mic popor, într-o lume în care, dacă umanitatea va avansa, grăbită, pe calea globalizării, multe dintre limbile, populațiile și popoarele de azi or să dispară ca și cum n-ar fi existat niciodată.
Sursa: www.dailymail.co.uk, wikipedia.org
Text: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu