Acest vas de mare viteză are o caracteristică uimitoare: dacă se răstoarnă, revine în poziția normală în doar câteva clipe!

Se numește Thunder Child, este o ambarcațiune proiectată pentru a se deplasa cu o viteză de croazieră de 74 km/h. Totodată, este un vas conceput astfel încât chiar dacă va ajunge, cumva, să se răstoarne, să revină de îndată la poziția normală. Thunder Child poate atinge, la nevoie, o viteză de 111 km/h, fiind o ambarcațiune construită pentru înzestrarea unităților de intervenție în caz de dezastre, a trupelor de marină și nu numai.
Vasul are o lungime de 17 metri și încorporează o tehnologie inovatoare, care îl face capabil să se redreseze, rapid, în caz de răsturnare. Este conceput să navigheze fără efort pe orice vreme, fiind dotat cu două motoare turbo diesel cu supraalimentare, fiecare dintre ele dezvoltând câte 1000 de cai putere.
Capacitatea navei de a reveni în poziția normală după răsturnare este datorată modului în care a fost proiectată carena, a centrului de greutate plasat jos, precum și unei suprastructuri etanșe cu flotabilitate sporită. Stabilitatea vasului este datorată designului său inovator. Dacă, totuși, survine răsturnarea, va interveni imediat un mecanism de redresare.
Ambarcațiunea se poate deplasa cu viteze de peste 100 km/h, având la bord 10 persoane. A fost concepută ca vehicul de intervenție rapidă în situații de urgență, precum și ca navă de salvare și recunoaștere. Dispune de un rezervor încăpător, care îi conferă o autonomie de 1390 km. La bord se află echipamente ultramoderne de navigație, supraveghere și comunicație. Nu lipsesc sistemele de vedere pe timp de noapte și radarele.
La nevoie, se pot instala cu ușurință mitraliere și aruncătoare de grenade, Thunder Child devenind astfel un vas de luptă ușor, adaptabil și foarte rapid. Revoluționara ambarcațiune a efectuat un înconjur al Irlandei într-un timp record. Distanța de aproape 2070 de kilometri a fost străbătută în numai 34 de ore, nava fiind condusă de către un echipaj alcătuit din 5 membri.
Pe durata voiajului-fulger, vasul a ocolit insula Rockall, aflată la peste 400 km de coasta irlandeză. Acea abatere a constituit cea mai dificilă fază a misiunii, date fiind primejdiile navigării nocturne, cu viteză, într-o zonă marină în care sunt prezente formațiuni stâncoase. Vasul este fabricat de către o companie irlandeză, specializată în producerea de ambarcațiuni din fibră de plastic ranforsată, precum și în construirea de nave de supraveghere.
Surse: interestingengineering.com, www.dailymail.co.uk
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu