Cunoaste lumea

Noutăți

Această pictură veche de 15.000 de ani ar putea fi o dovadă a faptului că în acele timpuri oamenii pictau evenimente astronomice

  •  
  •  
  •  

O scenă pictată pe zidul unei peșteri cu mai mult de 15.000 de ani în urmă poate fi prima reprezentare a unui eveniment astronomic realizat de om. Se pare că scenele desenate la Lascaux, în sud-vestul Franței, ar putea să marcheze data unui eveniment major care a coincis cu o ploaie de meteoriți Taurid, petrecută cu aproximativ 15.000 de ani în urmă.

Cercetătorii de la universitățile din Edinburgh și Kent au comparat reprezentările artistice zoomorfe găsite pe siturile neolitice din întreaga lume, de la Göbekli Tepe și Çatalhöyük din Turcia până la peșterile de lângă Montignac din sud-vestul Franței. Explicațiile animalelor care arată familiar, cum ar fi taurii, leii și scorpionii, nu sunt menite să reprezinte scene familiare, susțin aceștia. În schimb, ar puteau simboliza constelațiile și, ca atare, reprezintă o formă timpurie de păstrare a înregistrărilor astronomice. Anul trecut, aceeași cercetători au decodat sculpturile de piatra găsite la Göbekli Tepe ca fiind referiri la o cometă considerată a fi responsabilă pentru o revenire temporară la condițiile climatice din Epoca de Gheață, în urmă cu aproximativ 13.000 de ani. „Arta din peșterile timpurii arată că oamenii aveau cunoștințe avansate despre astronomie”, spune unul dintre autorii studiului, Martin Sweatman de la Universitatea din Edinburgh.

Picturile de la Lascaux au fost descoperite de un grup local de adolescenți în anii 1940. Experții estimează că cele 600 de imagini împrăștiate pe pereți sunt realizate cel mai târziu în urmă cu 17.000 de ani. Multe dintre figuri sunt de animale care ar fi trăit în regiune, însă există, de asemenea, forme geometrice, puncte și linii ciudate împrăștiate în imagini, și care sunt greu de descifrat. Ideea că ar putea să reflecte cumva scene celești a fost discutată de mai bine de 40 de ani. Sweatman și colegul său de la Universitatea din Kent, Alistair Coombs, susțin acum că aceasta este abordarea corectă și că ar trebui să acordăm mai mult credit strămoșilor noștri atunci când vine vorba de reprezentarea lumii.

Cercetătorii susțin că bizonul rănit reprezintă constelația Capricornului la echinocțiul de vară, iar păsările reprezintă Balanța. Celelalte animale sunt mai speculative, dar pot ușor să se potrivească cu Leul și Taurul la celelalte echinocțiuri. Acest aranjament ar putea marca o dată de 15 150 î.en, sugerând un eveniment care ar fi putut afecta oamenii într-un mod mai puțin plăcut. Fără îndoială, istoricii vor continua să argumenteze asupra semnificației artei antice pentru o lungă perioadă de timp. Această cercetare a fost publicată în Athens Journal of History.

sursa: https://www.sciencealert.com/ancient-art-pieces-show-how-humans-kept-time-40-000-years-ago

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii