Cunoaste lumea

Noutăți

Abația Whitby (Anglia) și Dracula

  •  
  •  
  •  

Reinfrid, un soldat al lui William Cuceritorul, a devenit călugăr și a călătorit la Streoneshalh, care atunci era cunoscut sub numele de Prestebi sau Hwitebi („așezarea albă” în limba nordică veche).

L-a abordat pe William de Percy pentru o acordare de pământ, care i-a dat mănăstirea ruinată Sf. Petru cu două carucate de pământ, pentru a fonda o nouă mănăstire.

Serlo de Percy, fratele ctitorului, s-a alăturat lui Reinfrid la noua mănăstire, care a urmat domnia benedictină.

Cea mai mare parte a clădirii lui Percy a fost dărâmată, iar mănăstirea a fost reconstruită la scară mai mare în anii 1220.

Darul inițial al lui William de Percy a inclus nu numai mănăstirea Sf. Petru din Streoneshalch, ci și orașul și portul Whitby, cu biserica sa parohială St Mary și șase capele dependente la Fyling, Hawsker, Sneaton, Ugglebarnby, Dunsley și Aislaby; cinci mori, inclusiv Ruswarp; satul Hackness cu două mori și biserica parohială Sf. Maria; și biserica Sf. Petru din Hackness și diverse alte daruri enumerate în Memorialul din cartea starețului

Abația benedictină a prosperat timp de secole ca centru de învățare. Această a doua mănăstire a fost distrusă de Henric al VIII-lea în 1540, în timpul dizolvării mănăstirilor.

Mănăstirea a fost cumpărată de Sir Richard Cholmley. A rămas în familia Cholmley și descendenții lor, familia Strickland.

Familia Strickland a transmis-o guvernului britanic în 1920. Ruinele sunt acum deținute și întreținute de English Heritage.

În decembrie 1914, Whitby Abbey a fost bombardată de crucișătoarele de luptă germane Von der Tann și Derfflinger, al căror echipaj „țintea către stația de pază de coastă de la capătul promontoriului.” Clădirile mănăstirii au suferit daune considerabile în timpul atacului de zece minute.

Romanul Dracula al lui Bram Stoker din 1897 îl prezenta pe contele Dracula ca o creatură asemănătoare unui câine mare care a coborât pe țărm la promontori și urcă cele 199 de trepte către cimitirul bisericii Sf. Maria, la umbra ruinelor Abației Whitby.

Mănăstirea este descrisă și în jurnalul Minei Harker din roman: “Chiar deasupra orașului se află ruinele Abației Whitby, care a fost jefuită de danezi și care este scena unei părți din Marmion. Este o ruină foarte nobilă, de dimensiuni imense și plină de bucăți frumoase și romantice; există o legendă că la una dintre ferestre se vede o doamnă albă.”

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii