Cunoaste lumea

Noutăți

„Homo luzonensis”, o nouă specie umană descoperită în Filipine

  •  
  •  
  •  

Adevărul.ro: Oamenii de ştiinţă au descoperit, în insula Luzon, Filipine, fosilele unei specii umane necunoscute, care a trăit cu peste 50.000 de ani în urmă. Rămăşiţele sugerează că membrii acestei specii, denumită „Homo luzonensis”, aveau o constituţie de dimensiuni extrem de mici şi erau contemporani cu „Homo sapiens”.

Un capitol în filele răsfirate ale cărţii evoluţiei umane pare să fi fost omis de cercetători, însă descoperirea unor rămăşiţe ce aparţin la cel puţin trei membri ai speciei „Homo luzonensis” deschide calea unor noi perspective.  Săpăturile ar fi început cu intuiţia unui arheolog filipinez, Armand Salvador Mijares.

În ciuda  excavaţiilor neconcludente făcute de către predecesorii săi, cercetătorul a decis în 2007 să reexamineze peştera Callao, binecunoscută turiştilor. Stupoarea lumii ştiinţifice în urma descoperirii în insula Flores, Indonezia, în 2003, a unei alte specii al genului „Homo”, şi anume „Homo floresiensis”  având o înălţime până la un  metru şi 10 centimetri, a inspirat puternic arheologul filipinez care a decis să sape mai adânc cu câţiva metri decât stratul sedimentar, incitat fiind de descoperirea unor unelte sculptate în piatră, ce datau de 25.000 de ani. Continuând să sape în pământul ce părea să nu mai promită nici un alt artefact, paleontologul a găsit în sfârşit ceea ce căuta, o bucăţică de os cu caracteristici curioase. Colegul său arheozoolog Phil Piper, constatând că nu e vorba de o rămăşiţă obişnuită dintr-un animal preistoric, a contactat paleoantropologul francez Florent Detroit pentru a confirma că fosila era de natură umană. Aşa s-a înfiripat colaborarea care a lansat în 2007 căutările şi în final recunoaşterea existenţei unui alte specii umane.

Astfel, acest prim indiciu ar fi corespuns unui os al piciorului,mai precis, un metatarsian, ce data  de cel puţin şaptezeci şi şapte de mii de ani. Descoperirea, făcută cunoscută în 2010, a fost deja destul de semnificativă pentru comunitatea academică. Oasele aveau o componenţă ciudată şi se concluziona de obicei „că era probabil un mic „Homo sapiens”. (…). Provenea dintr-o gamă al celor mai mici oameni din zilele noastre, mai ales populaţia „Negrito” sau pigmeii din Africa centrală, care măsoară 1,45 m. Nu puteam totuşi să mergem prea departe cu o astfel de descoperire: Chiar nu puteam declara descoperirea unei noi specii plecând de la găsirea unui os de picior, ni s-ar fi râs în faţă.”, explica Florent Detroit, citat de Liberation.

Citeste mai mult: Adevarul


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii