Mamele au legături mai puternice cu copiii lor decât tații? Ce ne spun studiile științifice pe acest subiect

Mamele sunt percepute ca având o „legătură specială” cu copiii lor. Acest lucru este amplificat atât de credințele populare cât și de legislație, care le permit mamelor să stea în concediu parental până când copilul împlinește vârsta de 2 ani. Și deși acest concediu poate fi luat și de tatăl copilului, puține sunt cazurile în care domnii aleg să stea acasă cu cei mici în timp ce soțiile lor să meargă la muncă. Cei mai mulți cred că femeile au un „instinct matern” care le lipsește bărbaţilor. Sarcina, hormonii sau experienţele parentale creează într-adevăr o legătură mai puternică cu copiii în cazul mamelor?
Unii cercetători susțin că relația dintre părinți și copii poate începe înainte de naștere. Aceștia susțin că o astfel de „legătură prenatală”, adică sentimentul de legătură cu copilul nenăscut, este o predicţie importantă cu privire la viitoarea relaţie dintre sugar şi mamă. Cu toate acestea, dovezile în acest sens nu sunt evidente, deoarece nu este clar cum sau dacă aceste sentimente influențează într-adevăr relația ulterioară dintre mamă şi copil.
Chiar dacă se va dovedi că această ipoteză este reală, ne confruntăm cu problema faptului că majoritatea cercetărilor din acest domeniu s-au concentrat asupra mamelor. Abia recent s-a dovedit că şi tații simt și pot dezvolta o legătură cu copilul nenăscut. Chiar dacă bărbaţii nu trăiesc efectiv experienţa sarcinii, aceasta nu înseamnă că relațiile lor ulterioare cu copilul sunt compromise.
Cât de buni sunt tații în ceea ce priveşte înțelegerea nevoilor bebelușului în comparaţie cu mamele? Un studiu a examinat capacitatea mamelor și a taților de a recunoaşte plânsul propriului copil de cel al altor copii și a constatat că această capacitate este direct legată de cât timp a petrecut părintele respectiv cu copilul său și nu de sex.
Alte studii au constatat că există o fluctuație a nivelului de hormoni la tați în momentul în care aud plânsul unui sugar şi că nivelurile de hormoni influențează modul în care tații răspund la plânsul sugarului. De asemenea, știm că există unele diferențe subtile în ceea ce priveşte modul în care mamele și tații înțeleg gândurile și reacţiile copiilor, iar această capacitate este cea care contribuie la apropierea lor în viitor. Dacă ne luăm după studiile enumerate mai sus nu putem spune cu certitudine că există o legătură mai puternică între mame și copiii lor decât cea pe care o pot dezvolta taţii.
sursa: https://theconversation.com/do-mothers-really-have-stronger-bonds-with-their-children-than-fathers-do-57590
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu