Drumurile construite de om au împărțit suprafața Pământului în aproximativ 600.000 de fragmente distincte

O nouă hartă globală generată de imaginile preluate de sateliți arată faptul că suprafaţa Pământului este fărâmițată de drumuri şi străzi în peste 600.000 de fragmente. Mai mult de jumătate dintre acestea au o suprafaţă mai mică de 1 kilometru pătrat. Drumurile au facilitat dezvoltarea comerțului și a călătoriilor, însă, din păcate, dezvoltarea lor a dus și la modificarea suprafeței planetei noastre. Drumurile, fie că vorbim de autostrăzi, drumuri naționale sau județene reduc drastic capacitatea ecosistemelor de a funcţiona în mod eficient.
Cum s-a ajuns la această cifră de 600.000 de mii de fragmente? Ei bine cercetătorii au studiat circa 36 de milioane de kilometri de drumuri de pe suprafaţa Pământului, iar rezultatele au arătat că aceste suprafețe acoperite cu asfalt au împărțit planeta noastră în numărul de fragmente mai sus amintit. Restul, şi anume suprafaţa nestrăbătută de drumuri și autostrăzi, reprezintă în prezent doar 7% din suprafața Terrei. Cele mai mari întinderi se regăsesc în tundra şi pădurile boreale din America de Nord şi Eurasia, precum şi în unele zone tropicale din Africa, America de Sud şi Asia de Sud-Est. Doar 9% dintre aceste zone neafectate de drumuri sunt protejate.
„Harta noastră globală oferă îndrumări cu privire la amplasarea rețelelor de drumuri trasate de om. Construirea acestora a dus fără doar și poate la distrugerea unor habitate naturale și au influențat și influențează schimbările climatice, fie că vrem să credem sau nu acest lucru. Cifrele noastre supraestimează zonele fără drum și știm că multe dintre acestea au dispărut deja sau au fost reduse”, susține Pierre Ibisch, autorul principal al studiului, cercetător la Centrul pentru Economie și Management al Ecosistemelor din cadrul Universității Eberswalde din Germania.
Drumurile provoacă multe probleme mediului înconjurător. Acestea întrerup fluxul genetic al populaţiilor de animale, facilitează răspândirea dăunătorilor şi a bolilor, precum şi creşterea eroziunii solului şi contaminarea râurilor şi a zonelor umede. Apoi, există libera circulaţie a oamenilor, făcută posibilă prin dezvoltarea de drumuri în zonele cândva retrase şi îndepărtate. Pătrunzând în aceste zone, omenirea a început să răspândească probleme grave, precum exploatarea forestieră ilegală, braconajul şi defrişările. Și nu în ultimul rând, drumurile declanşează construcţia de noi drumuri şi prin urmare, transformarea peisajelor naturale, un fenomen pe care studiul îl etichetează drept „dezvoltare contagioasă”.
sursa: https://phys.org/news/2016-12-roads-shatter-earth-surface-fragments.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu