Adrian Naidin și premiul Oscar. Românii se apropie cu pași mari de câștigarea râvnitei statuete!

Muzicianul leton Mischa Maisky, supranumit “Paganini al violoncelului”, îl numără pe Adrian Naidin printre cei mai talentați dintre ucenicii săi. Regizorul grec Mihalis Kakogiannis a fost inspirit de muzica lui Naidin, muzică ce i-a sedus și pe producătorii de la Voltage Production şi Bona Fide Productions din Statele Unite ale Americii, care au inclus “cânticele” sale pe coloana sonoră a filmului “The Necessary Death of Charlie Countryman”, peliculă care s-a turnat în primăvară lui 2012 în România, un proiect al actorului american Shia LaBeouf.
Iată ce ne povestește Adrian Naidin despre întâlnirea sa cu producătorii americani:
“Ajungând mai târziu la masă mi-a făcut cineva cunoştinţă cu Moby.” spune Adrian Naidin. “Şi eu zic, mă prezint: Adrian Naidin. Apoi… da’ cine e Moby!! Nu ştiam cine e…. Păi ştii e cel care compune, care e din America …. Apoi m-am dus acasă şi l-am ascultat. Mi-a plăcut foarte mult ce compune şi speram să îi placă şi lui ce compuneam eu. Aşa a fost întâlnirea. S-a uitat la mine, aşa, şi mi-a spus: ‚Mă, noi vrem şi clasic, dar vrem să fii şi nebun’ adică să poţi să ieşi din clasic oricând, să cânţi altceva.’ Și eu le-am zis: eu chiar asta fac”.
Adrian Naidin alături de Moby, a compus coloana sonoră a filmului “The Necessary Death of Charlie Countryman”, nominalizat la premiul Oscar în 2013. “Eu am o melodie la sfârşit, la priveghi când moare unul dintre actori. O femeie care îşi pierde părintele de abia regăsit în România, profesor de violoncel şi are o mare iubire. Din ce am înţeles pierde şi marea iubire. Eu chiar apar în film la priveghi. Moare profesorul de violoncel, iar eu cânt ‚Pân’ la rai e o cale lungă’ (puteti asculta melodia mai jos) , o piesă compusă de mine, însă ei vroiau întâi să cânt o piesă ‚Nu-i lumină nicări’ care le-a plăcut foarte mult, dar care nu e compusă de mine. Nu ştiu de cine e compusă. ‚Nu-i lumină nicări/C-au murit toţi oamenii/ Numai la mândruţa mea arde lampa ca ş-o stea/ Că ştie că vin la ea/ Şi-oi merge toată nopatea/ Până când m-oi întâlni cu moartea/ Să mă puie-n copârşeu /La un loc cu Dumnezeu’. Ce versuri extraordinare…..”
Nominalizare nu s-a definitivat în câștigarea premiului Oscar pentru coloana snoră, dar Adrian Naidin s-a bucurat de experienţa obţinută din colaborarea internaţională. “Este ceva. Este o încununare. Este o aşteptare de mulţi ani. Revin totuşi la o idee care cred că e mai importantă decât faptul că nişte americani ne ştiu pe noi, românii. Sper să ne ştie mai mulţi, nu numai americanii şi sper să aibă succes filmul ăsta. Muzica pentru mine e doar un motiv, o unealtă. Nu e totul. Aşa cum spunea Nichita Stănescu: ‚Cuvântul nu e poezie. E o uneltă a poeziei.’ Sunetul – pot să spun şi eu – nu este muzică. Muzica e în altă parte. Dar este şi o unealtă pe care, dacă o foloseşti cum tebuie, poate să fie şi o unealtă în a apropia oamenii foarte mult. Se poate asta.”
Adrian Naidin a absolvit Liceul de Muzică “Sigismund Toduţa”, la clasa prof. Gabriela Todor şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secţia Violoncel şi Muzică de Cameră. S-a perfecţionat ulterior cu cel supranumit „Paganini al violoncelului”, Mischa Maisky.
A debutat în 1998 ca artist instrumentist la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Între 2000 şi 2003 a colaborat cu Teatrul Naţional Bucureşti pentru muzică de teatru. Din 2001 este membru al Orchestrei Naţionale Radio din Bucureşti. În prezent cântă alaturi de grupul sau „Adrian Naidin Band” (Gabriel Bălaşa şi Giani Amarandei). Colaborator al mai multor case de producție pentru realizarea coloanelor sonore ale filemlor internaționale, Adrian Naidin este un muzician complet: compune, interpretează şi reinterpretează muzică de jazz, clasică şi folclor.
„Pentru entuziasmul cu care îşi poartă publicul prin muzica universală, de la Bach la Phoenix şi de la Paganini la Michael Jackson, pentru tehnica desăvârşită pe care o foloseşte în experimentele sale acustice inedite, pentru spectacolele unice de world music, cu influenţe din majoritatea genurilor muzicale, Jurnalul Naţional l-a declarat pe Adrian Naidin: Omul Zilei.”
Despre el, Adrian spune: „Tatăl meu este din Oltenia, deci 50% sunt oltean. Mama mea este din Basarabia, deci 50% sunt moldovean şi 50% sunt ardelean. Deci sunt 150% român”.
Muzica lui este “o cerere de iertare a omului faţă de Dumnezeu şi faţă de copacul tăiat pentru a fi transformat în instrument musical”, a declarat artistul într-un interviu.
NOTA: “The Necessary Death of Charlie Countryman” este o dramă romantică filmată aproape în întregime în România. Filmul este regizat de Fredik Bond și îl are în prim plan pe Charlie (Shia Labeouf) un american care se îndrăgoșteste de o româncă (Evan Rachel Wood) măritată cu un gangster periculos (Mads Mikkelsen). După ce își pierde mama, interpretată de actrița Melissa Leo, Charlie pleacă la București pentru a o salva pe Gabi din mâinile soțului dement. Aici este bătut crunt de soțul acesteia, dar nu renunță, cu toate că-și dă seama că singura șansă de a o salva pe femeia visurilor sale poate însemna sfârșitul său.
Distribuție internațională: Shia LaBeouf, Evan Rachel Wood, Mads Mikkelsen, Rupert Grint, Til Schweiger, Melissa Leo, John Hurt la care se alătura și câțiva actori români – Ion Caramitru, Gabriel Spahiu, Elena Beuca, Claudiu Trandafir.
Filmul a fost nominalizat pentru regie și la Ursul de aur, Berlin 2013.
Interviu de Mădălina Corina Diaconu
AUDIO: Adrian Naidin – Pân’ la Rai e o cale lungă
Vă recomandăm și această melodie în interpretarea lui Adrian Naidin:
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu