Midas KENTI din Turcia: Orașul vechi de 2.800 de ani înființat, potrivit lui Herodot, de către TRACII BRIGIENI

Yazılıkaya cunoscut și ca Midas Kenti este un sat situat în provincia nord-vestică turcă Eskișehir. Acest sat este cunoscut pentru siturile sale arheologice care datează din perioada frigiană. Conform dovezilor arheologice, așezarea a fost înființată în jurul secolului al VIII-lea î.Hr. de către un grup de oameni cunoscuți sub numele de frigieni. Potrivit istoricului grec Herodot, frigienii nu erau localnici ai Anatoliei, ci brigieni traci care au traversat Hellespontul (strâmtoarea Dardanele) pentru a se stabili în Anatolia. Scrierile lui Herodot au fost confirmate astăzi de istorici care au stabilit că limba frigiană este legată de cele vorbite în balcani.
Frigienii și-au stabilit capitala la Gordian. Yazılıkaya, pe de altă parte, a devenit un important centru religios. Această caracteristică a orașului este susținută de prezența unui număr mare de structuri monumentale. Cel mai cunoscut dintre aceste monumente este așa-numitul Monument Midas, care și-a dobândit numele ca urmare a unei inscripții situată în partea superioară stângă a fațadei. Majoritatea oamenilor cunosc legenda regelui Midas, cel mai faimos conducător al orașului Phrygia, care avea puterea de a transforma orice atingea în aur. Însă acest monument nu îi este lui dedicat, așa cum se credea anterior.
Acesta este un sanctuar dedicat zeiței Cybele, o zeiță frigiană privită a fi Mama Zeilor. O altă caracteristică interesantă a lui Yazılıkaya este necropola sa situată la sud de monumentul Midas. Aici pot fi găsite mai multe morminte frigiene. Undeva spre sfârșitul secolului al IV-lea î.Hr., sorașul a fost abandonat brusc. De atunci, orașul a intrat în uitare până când a fost redescoperit în secolul al XIX-lea. În 1800, colonelul William Martin Leake a ajuns întâmplător în acest loc în timpul unei misiuni.
Primele săpături arheologice sistematice din Yazılıkaya au început abia în 1936 și au fost dirijate de Institutul Arheologic Francez din Istanbul. Această primă etapă a lucrărilor arheologice a continuat până în 1939, când a izbucnit cel de-al doilea război mondial. Mai multe descoperiri semnificative, incluzând basoreliefuri în stâncă și cisterne de apă, au fost făcute în această perioadă.
Cercetările arheologice au reînceput în anul 1948, pentru 3 ani, perioadă în care s-a descoperit necropola orașului, și au continuat între anii 1970-1990. Apoi, în secolul XXI, arheologii au cercetat câmpul din jurul sitului arheologic, descoprindu-se alte monumente din perioada frigiană. Astăzi, Yazılıkaya a devenit o destinație turistică…
sursa: http://www.ancient-origins.net/ancient-places-asia/mysterious-midas-city-2800-year-old-city-monumental-facades-and-strange-021704/page/0/1
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu