Mai este omenirea capabilă să exploreze spațiul? NASA rămâne fără cel mai prețios ingredient necesar pentru viitoarele misiuni spațiale

„Houston, chair avem o problemă!”Așa ar putea suna anunțul celor de la NASA. Dificultatea agenției spațiale americane este că cea mai mare parte a plutoniului-238 a fost fabricat în timpul Războiului Rece, iar materialul disponibil pentru misiunile spațiale poate fi epuizat în decurs de opt ani, potrivit unui raport al Guvernului de la Washington. Departamentul Energiei lucrează pentru a crea mai mult plutoniu pentru NASA, dar raportul a spus că problemele cu acest program „ar putea pune în pericol capacitatea americanilor de a explora spațiul în viitorul nu foarte îndepărtat„.
Radioizotopii sunt surse puternice de combustibil. Pe măsură ce se descompun și se transformă în elemente noi, aceștia eliberează cantități impresionante de energie. Această căldură poate încălzi circuitele robotice fragile și poate rula surse de energie care sunt compacte, ușoare și capabile să furnizeze energie electrică timp de decenii. Dar din cei aproximativ 2.900 de tipuri de radioizotopi cunoscuți de omenire, doar 22 sunt capabili să propulseze o sondă spațială, potrivit unui studiu realizat de Academiile Naționale de Științe din 2009. Iar 21 dintre aceștia prezintă prea multe provocări pentru a fi de folosiți practic, deoarece mulți sunt prea scumpi sau emit prea multă radiație periculoasă pentru a lucra în preajma lor. Singurul care poate fi folosit este plutoniul-238. Și spre deosebire de izotopul soră Pu-239, Pu-238 nu poate fi folosit în confecționarea de bombe nucleare explozive.
Guvernul american a încetat să mai producă Pu-238 în 1988. Rusia a vândut această substanță către NASA în anii 1990 și 2000, dar a încetat să mai vândă în jurul anului 2009 – cel mai probabil pentru că depozitul său din epoca războiului rece a fost epuizat.
sursa: https://www.businessinsider.com.au/nasa-nuclear-battery-plutonium-238-production-shortage-2017-8?r=US&IR=T
sursa: http://www.sciencealert.com/nasa-is-running-out-of-plutonium-and-that-s-a-huge-problem-for-long-term-space-missions
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adica fara americani omenirea nu mai pupa spatiu. Tulai,no,ce ne facem? Poate mai sunt si altii pe globul asta… O zi frumoasa tuturor!
NASA = CGI. Nu mai regurgitati fratilor ce abereaza altii. Este suficienta o minciuna pentru a pune la indoiala credibilitatea unei agentii ca NASA. Youtube e plin de filme care demonteaza pas cu pas marile realizari ale NASA. N-a ajuns nimeni in spatiu vreodata asta pentru ca sunt sanse mari nici sa nu existe acel spatiu. Nu zic ca nu se abereaza mult pe youtube, dar multe documentare sunt facute chiar pertinent si chiar te fac sa te intrebi. Cautati interviul acela cu nu stiu sef de misiune NASA care nu stia nici ce format sunt imaginile luate cu nu stiu ce rover pe Marte daca nu ma insel. Vorbim aici de un inginer. Cautati despre Disney si implicarea lor la crearea NASA.
Ia mai taci ca furi curent!
Nu-i adevarat, nu fura curent.
Folie de tabla, ia du-te si cauta si mai documenteaza-te despre astrofotografie si despre fotografierea obiectelor cosmice indepartate. O sa ai o surpriza 🙂
Stai la apa mica! In cel mai rau caz valul te-arunca pe mal.
Am invatat si eu de la colegi.