Cunoaste lumea

Noutăți

Cel mai mare complex arhitectural, unic în lume

  •  
  •  
  •  

Palatul Imperial din centrul capitalei Beijing, China, are o formă dreptunghiulară și acoperă o suprafață de 72 ha, echivalentul a 720.000 mp. Potrivit Guinness World Records 2013, este „cel mai mare complex arhitectural, unic în lume”.

palat_imperial_china_22248000
Orașul Interzis -„Palatul imperial“, a fost palatul imperial chinez din timpul dinastiei Ming până la sfârșitul dinastiei Qing. 500 de ani a servit drept casă a împăraților și familiilor lor, apoi a devenit centru ceremonial și politic al guvernului chinez. În prezent adapostește Muzeul Palatului.

1280px-Neun-Drachen-Mauer
Construit între 1406-1420, complexul este format din 980 de clădiri. Mai mult de 1.000.000 de muncitori și 100.000 de meșteșugari au lucrat la ridicarea acestui monument, folosind diverse materiale speciale, precum lemnul unei specii de copac din sud-vestul Chinei, blocuri de marmură, cărămizi de pavaj special confecționate la Suzhou (cărămizi aurite) ș.a.

Complexul palatului exemplifică arhitectura tradițională chinezească și a influențat evoluțiile culturale și arhitecturale ale Asiei de Est dar și a altor locuri.

Inside_the_Forbidden_City
Orașul Interzis a fost declarat drept Patrimoniu Mondial UNESCO în 1987 și este listat de către UNESCO drept colecţia cea mai mare din lume de structuri din lemn antice conservate. Începând cu 1925, Orașul Interzis a fost sub administrația instituției „Muzeul Palatului”, a cărei vastă colecție de opere de artă și artefacte a fost compilată din colecțiile imperiale ale dinastiilor Ming și Qing. O parte din fosta colecție a muzeului se află acum în Muzeul Național al Palatului din Taipei. Ambele muzee își au începuturile în cadrul aceleiași instituții, dar au fost despărțite după Războiul Civil din China.

2009_08_07_0_14_despre-chinezi-la-ei-acasa-orasul-interzis_50681
NOTA: Denumirea acestui complex, potrivit Centrului de Studii Româno-Chineze, nu este altceva decât o traducere a numelui chinezesc — ”Zijin Cheng” (Orașul Purpuriu Interzis). ”Cheng” înseamnă cetate, iar cuvântul ”Zi” (violet, purpuriu), se referă la Steaua Polară care, în China Antică, reprezenta lăcașul ceresc al Împăratului de Jad (conducătorul Cerului și al tuturor domeniilor de existență). Regiunea cerească ce îl înconjura era tărâmul în care locuiau Împăratul de Jad și familia lui. Astfel, Orașul Interzis, ca reședință a împăratului Chinei, nu era altceva decât echivalentul terestru al tărâmului Împăratului de Jad. ”Jin” (interzis) se referă la faptul că nimeni nu putea părăsi sau pătrunde în palat fără permisiunea împăratului.

Leii-o-temă-des-întâlnită-în-cultura-chineză

surse: Centru de Studii Româno-Chineze, Guinness world record, wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii