Cunoaste lumea

Noutăți

Istoria Ateneului Român

  •  
  •  
  •  

Lucrare a arhitectului francez Albert Galleron, care a mai conceput și clădirea Băncii Naționale a României, Ateneul Roman a fost inaugurat pe 26 februarie 1888 și a fost, în mare parte, construit din banii donați de cetățenii capitalei prin campania ”Dați un leu pentru Ateneu”. Astăzi, clădirea găzduiește Filarmonica George Enescu și este cunoscută în lume pentru acustica ei foarte bună. Ateneul este construit în stil Neo-clasic și eclectic. Fațada are șase coloane ionice, care îl fac să pară un templu grecesc.

În 1865, la inițiativa lui Constantin Esarcu, Vasile Alexandrescu Urechea și Nicolae Kretzulescu, a luat naștere societatea literară ”Ateneul Român”, care avea ca scop promovarea educației în rândul clasei de mijloc cu ajutorul cursurilor și a conferințelor. În 1885 a început proiectul pentru construcția unei locații mai potrivite, dar costurile erau foarte mari.  Așa că s-a făcut apel la populație prin campania ”Dați un leu pentru Ateneu”. Pe locul pe care urma să se facă construcția, trebuia inițial să se construiască un circ, așa că fundația rotundă l-a obligat pe arhitect să facă o construcție circulară cu dom.

Deși în 1888 construcția nu era terminată, din lipsă de fonduri, Ateneul a fost deschis pe 14 februarie și aici au început să se țină evenimente. Au avut loc câteva discuții despre pictarea interiorului și, cei mai renumiți pictori ai momentului, au căzut de acord că interiorul trebuie să cuprindă scene din istoria României. Clădirea a fost terminată în 1897, iar pictura a fost făcută de Costin Petrescu. El a făcut o frescă cu 25 dintre cele mai importante episoade ale istoriei României, care a fost terminată în 1938, lucrare fiind, din nou, finanțată din bani publici. În 1939, la inițiativa compozitorului George Enescu, a fost demarată o altă campanie de strângere de fonduri pentru orga din sala de concerte. În 1919, clădirea a fost folosită de autoritățile de stat pentru Senat. Aici, pe 29 decembrie 1919, a fost votată Unirea României.

800px-Flickr_-_fusion-of-horizons_-_Ateneul_(3)

Romanian.Athenaeum.360.4679

Foto Gary Romanuk

 

Romanian.Athenaeum.360.4676

Foto Gaspar Serrano

Romanian.Athenaeum.original.4680

Foto Gary Romanuk

Traducere și adaptare, Ancuța Motoianu

Sursa: http://www.thousandwonders.net/

Sursa foto: http://www.thousandwonders.net/, wikipedia.org


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii