Roboții ucigași ar putea deveni realitate mult mai devreme decât am crede. Viețile noastre ar putea sta „în mâinile” unor astfel de inteligențe artificiale

Dezvoltarea inteligenței artificiale, în special a armelor complet autonome, cunoscute și sub numele de „roboții ucigași”, ar putea duce la un conflict între om și aceste mașini, mult mai devreme decât am crede noi. Aceste mașini de luptă autonome ar putea fi utilizate pentru salvarea vieții unor militari angrenați în conflictele noastre terestre, însă s-ar putea întoarce și împotriva noastră, cel puțin acesta este semnalul de alarmă pe care îl trag mai multe organizații internaționale care militează pentru interzicerea acestui tip de armă.
Acordarea autonomiei de decizie unei inteligențe artificiale ar crea o lume extrem de periculoasă. Mașinile ar putea avea controlul asupra vieții noastre. Potrivit specialiștilor, cel mai bun mod de a gestiona această amenințare este o interdicție internațională a folosirii oricărui tip de armă autonomă. Multe națiuni și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la modul în care mașinile ar putea fi cele care să ne controleze viitorul și nu noi.
Potrivit raportului întocmit de Human Rights Watch și Internațional Human Rights Clinic, două organizații care au militat pentru interzicerea armelor pe deplin autonome, oferirea controlului mașinilor în detrimentul oamenilor este un act imoral, noi fiind cei care suntem familiarizați cu sentimentul de empatie, sentiment care ar putea face diferența la un moment dat în luarea unei decizii în ceea ce privește viața unui semen de-al nostru. Mai mult, oamenii pot aplica judecata lor, pe baza unei experiențe anterioare și a unor considerații morale. În schimb, roboții sunt lipsiți de sentimente, de umanitate, de compasiune, ei vor acționa doar în baza unei programări.
Ce este și mai grav, în conformitate cu dreptul internațional penal, este faptul că un operator uman ar fi, în cele mai multe cazuri, absolvit de orice vină, în cazul în care robotul dezvoltat de acesta comite o crimă în urma unei acțiuni dezvoltate în mod independent de către mașinărie.
La o reuniune a ONU desfășurată la Geneva, în aprilie, 94 de țări au recomandat inițierea unor discuții privind sistemele de arme automate letale începând cu anul viitor. Discuțiile ar trebui să stabilească dacă aceste sisteme ar trebui să fie limitate în conformitate cu Convenția privind armele convenționale, un tratat de dezarmare care a reglementat sau interzis mai multe alte tipuri de arme, inclusiv pe cele biochimice.
sursa: dailymail.co.uk/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu