Mănăstirea Strahov

După pelerinajul său în Țara Sfântă din 1138, episcopul de Olomouc, Jindřich Zdík, a preluat ideea de a întemeia o mănăstire de canoane obișnuite la Praga.
A avut sprijinul episcopilor de Praga și Soběslav I, duce de Boemia și — după moartea sa — Vladislav al II-lea.
După prima încercare nereușită a lui Zdík de a întemeia o variantă cehă a ordinului canoanelor la locul numit Strahov în 1140, a fost adresată o invitație premonstratensilor, ai căror primi reprezentanți au sosit din Steinfeld în valea Rinului (azi Germania).
Călugării au început să-și construiască mănăstirea mai întâi din lemn, cu o bazilică romanică drept centru al tuturor evenimentelor spirituale din Strahov.
Clădirea a fost finalizată treptat și s-a continuat construcția clădirilor din piatră ale mănăstirii, pentru a înlocui locuința provizorie din lemn cu piatră permanentă.
În 1258, mănăstirea a fost grav avariată de un incendiu și ulterior reînnoită.
După căderea regimului comunist în 1989, mănăstirea a fost retrocedată Ordinului Premonstratensian, care a început să realizeze o reconstrucție costisitoare a clădirii.
Până în 1994, biserica a fost restaurată, s-a construit o nouă rețea tehnică, galeria din Strahov și biblioteca din Strahov au fost reînnoite. Au fost efectuate și alte restaurări arhitecturale.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu