Oamenii din tribul Brogpa (Foto)

Brogpa sunt un mic grup etnic care se găsește în cea mai mare parte pe teritoriul Uniunii Indiane din Ladakh. Ei vorbesc o limbă indo-ariană numită Brokskat.
Se găsesc în principal în Dha, Hanu, Beama, Garkon, Darchiks, Batalik, Sharchay și Chulichan.
O parte a comunității se află, de asemenea, în platoul Deosai, chiar peste linia de control, în satele Ganoaks, Morol, Dananusar și Chechethang din Baltistan.
Se spune că au venit inițial din Chilas și s-au stabilit în zonă cu generații în urmă.
Brokpa din districtul Leh sunt în mare parte budiști Vajrayana, în timp ce cei din districtul Kargil sunt în mare parte musulmani. Un mic procent urmează și hinduismul.
Dieta tradițională Brogpa se bazează pe alimente cultivate local, cum ar fi orzul și grâul rezistent, preparate cel mai adesea ca tsampa/sattu (făină prăjită). Alte alimente importante includ cartofi, ridichi, napi și Gur-Gur Cha, un ceai preparat din ceai negru, unt și sare.
Sursele de lactate și păsări nu sunt consumate din cauza tabuurilor religioase.
Brogpa mănâncă trei mese pe zi: Choalu Unis (mic dejun), Beali (pranz) și Rata Unis (cina). Meniurile variază în funcție de cantitatea de carne (în principal de oaie) pe care o mănâncă.
Poziția economică a unei gospodării decide consumul de carne. Numai în timpul festivalurilor și ritualurilor, toți au acces mai mare la carnea de oaie.
Economia Brogpa a trecut de la agropastoralism la munca salariată, iar diviziunea muncii care se baza pe stratificările de vârstă și gen este acum învechită.
Tranziția Brogpa la proprietatea privată, monogamie, educație formală, muncă salariată și încorporarea lor într-o economie extrem de militarizată, luminează funcționarea complexă a modernității în Ladakh.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu