Arta rupestră a Sanilor

San, sau boșimanii, sunt oameni indigeni din Africa, în special din ceea ce este acum Africa de Sud și Botswana.
Picturile și sculpturile lor antice în stâncă (numite în mod colectiv artă rupestră) se găsesc în peșteri și pe adăposturi în stâncă.
Desenele înfățișează ființe non-umane, vânători și hibrizi jumătate umani jumătate animale. Se crede că hibrizii jumătate umani sunt vraci sau vindecători implicați într-un dans al vindecării.
O pictură descoperită la Peștera Blombos este considerată a fi cel mai vechi exemplu cunoscut de artă umană, datând cu aproximativ 73.000 de ani în urmă.
Gall scrie: „Panoul Laurens van der Post de la Tsodilo este una dintre cele mai faimoase picturi rupestre.”
În această stâncă din Botswana se află imaginea unui „taur magnific roșu” pictat, potrivit lui Van der Post, „numai așa cum ar fi putut să-l picteze un Bushman care avea o identificare profundă cu taurul”.
Tot pe această stâncă se află o girafă femelă care este nemișcată, parcă alarmată de un prădător.
Acolo sunt descrise și alte câteva imagini cu animale, împreună cu amprentele mâinilor roșii care sunt semnătura artistului necunoscut.
Drakensberg și Lesotho sunt deosebit de bine cunoscute pentru arta sa stâncă San.
Tsodilo a fost recunoscut ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 2001; nu toată arta acoperită de aceasta este a oamenilor San sau a strămoșilor lor.
Arhiva digitală de artă rupestră din Africa de Sud (SARADA) conține peste 250.000 de imagini, urme și documente istorice ale artei rupestre antice africane.
Pe lângă faptul că face imaginile artei accesibile pentru o parte mult mai largă a publicului, proiectul ajută la protejarea artei de daunele fizice care provin din vizitele regulate în persoană.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu