Manuscrisul de la Sibiu – cel mai vechi document cunoscut din istoria rachetei moderne

Manuscrisul sibian cunoscut sub denumirea de Varia II 374 sau Coligatul de la Sibiu, a fost redactat de Conrad Haas între anii 1529-1556 împreună cu alte lucrări de pirotehnie pe care le-a deținut Haas, pe vremea când ocupa funcția de șef al Arsenalului militar al armatei austriece.
Este scris în germana medievală, legat în piele, conține 392 de file si 203 ilustrații și trei studii de artă militară, primele două fiind scrise între anii 1417 – 1459:
- Probleme de pirotehnie și balistică – scris de Hans Haasenwein, angajat al municipalității sibiene.
- Despre mașinile de asediu – scris de către un autor sibian anonim, având la bază texte ale strategului militar Berthold Schwartz.
- Al treilea, aparținând integral lui Conrad Haas – consacrat construcției si utilizării rachetelor cu două și trei trepte. Sunt descrise 17 tipuri de rachete, de forme diverse, toate fiind prevăzute la partea inferioară cu stabilizatori de direcție de formă triunghiulară, asemănători literei grecești delta. Sunt descrise rachete cu pulbere, autopropulsate, care erau considerate de inventatorul lor, fie mijloace de lansare a artificiilor pentru zilele festive, fie arme eficiente de luptă. Rachetele lui fuseseră deja utilizate cu succes împotriva armatelor otomane care în 1542 asediaseră Viena.
La vârsta de 42 de ani, în 1551, Conrad Haas a fost trimis la Sibiu pentru a se ocupa de arsenalul orașului.
Haas a rămas la Sibiu până la sfârșitul vieții. Arsenalul din Sibiu, localizat și astăzi în Cazarma Kempel din Piața Armelor, a fost construit după indicațiile lui Haas.
Arsenalul sibian a fost unul dintre cele mai bine dotate și înaintate ca tehnologie militară din sud-estul Europei în acea perioadă, sub administrarea lui Haas.
În calitate de armurier a întreprins câteva călătorii la Alba Iulia, dorind să-l întâlnească pe Hans Walach, care realiza pe atunci pulbere pentru armele de foc.
Conrad Haas, preocupat de întărirea capacității de luptă a trupelor imperiale, efectuează o serie de experimente cu tipurile de rachete pe care, în anii anteriori, le imaginase și le consemnase în manuscrisele sale.
La Sibiu continuă studiile începute în 1529 legate de tehnologia rachetelor, redactând lucrarea Varia II 374.
Manuscrisul sibian al lui Conrad Haas este cel mai vechi document cunoscut din istoria rachetei moderne.
Foto și text: domeniul public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu