Călugării benedictini au inventat șampania

Vinurile din regiunea Champagne erau cunoscute înainte de epoca medievală. Romanii au fost primii care au plantat podgorii în această zonă din nord-estul Franței, regiunea fiind cultivată provizoriu până în secolul al V-lea.
Mai târziu, bisericile dețineau podgorii, iar călugării produceau vin pentru a fi folosit în sacramentul Euharistiei.
Regii francezi erau unși în mod tradițional la Reims, iar șampania era servită ca parte a festivităților de încoronare. Clima nordică a regiunii a oferit Champenois un set unic de provocări în fabricarea vinului roșu.
Spre deosebire de legendă și credința populară, Dom Pérignon nu a inventat vinul spumant, deși a adus contribuții importante la producția și calitatea atât a vinurilor de șampanie, cât și a vinurilor spumante.
Cel mai vechi vin spumant înregistrat este Blanquette de Limoux, care se pare că a fost inventat de călugării benedictini în Abația Saint-Hilaire, lângă Carcassonne, în 1531.Au realizat acest lucru îmbuteliind vinul înainte ca fermentația inițială să se fi încheiat.
Peste un secol mai târziu, omul de știință și medicul englez Christopher Merret a documentat adăugarea de zahăr la un vin finit pentru a crea o a doua fermentație, cu șase ani înainte ca Dom Pérignon să pună piciorul în Abația din Hautvillers.
Merret a prezentat o lucrare la Royal Society, în care a detaliat ceea ce acum se numește méthode traditionnelle, în 1662.
Descoperirile lui Merret au coincis, de asemenea, cu evoluțiile tehnice ale producătorilor de sticlă englezi care au permis producerea de sticle care ar putea rezista la presiunile interne necesare în timpul fermentației secundare.
Producătorii de sticlă francezi în acest moment nu puteau produce sticle de calitatea sau rezistența necesară.
În Franța prima șampanie spumantă a fost creată accidental; presiunea din sticlă a făcut ca aceasta să fie numită „vinul diavolului” pe măsură ce sticlele explodau sau rupeau dopurile.
La acea vreme, bulele erau considerate o defecțiune. În 1844, Adolphe Jaquesson a inventat muzeletul pentru a preveni suflarea dopurilor.
Versiunile inițiale au fost greu de aplicat și incomod de eliminat. Chiar și atunci când a fost produs în mod deliberat ca vin spumant, șampania a fost pentru foarte mult timp făcută prin metoda rurală, unde vinul a fost îmbuteliat înainte ca fermentația inițială să se fi terminat.
Șampania nu a folosit metoda champenoise până în secolul al XIX-lea, la aproximativ 200 de ani după ce Merret a documentat procesul.
Secolul al XIX-lea a cunoscut o creștere exponențială a producției de șampanie, trecând de la o producție regională de 300.000 de sticle pe an în 1800 la 20 de milioane de sticle în 1850.
În 2007, vânzările de șampanie au atins un record istoric de 338,7 milioane de sticle.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu