În Croația se află Ochiul Pământului (Foto-Video)

Izvorul Râului Cetina cunoscut și sub numele de Ochiul Pământului este un izvor carstic situat la poalele lanțului muntos Dinara din Croația.
Râul are o lungime de 101 km și bazinul său acoperă o suprafață de 1.463 km2. De la sursă, Cetina coboară de la o altitudine de 385 de metri deasupra nivelului mării până la Marea Adriatică. Este cel mai bogat râu în apă din Dalmația.
Valea Cetinei și pasajul îngust de la Klis au funcționat întotdeauna ca principală rută comercială între coasta croată și hinterland. Din punct de vedere strategic, a fost esențial pentru dezvoltarea, nu numai a Balcanilor, ci și a unor părți semnificative ale Europei.
Cele mai vechi dovezi ale activității agricole sunt din neoliticul timpuriu în partea superioară a văii.
În epoca timpurie a bronzului, cultura Cetina, un grup răspândit din punct de vedere geografic, cu contacte în tot bazinul Adriatic, a devenit dominantă.
Câmpuri de movile extinse sunt înregistrate pe versanții de jos a văii în mai multe locații din jurul Cetinei, Vrlika și Bajagić.
Ca și în alte părți ale Europei, râul pare să fi fost punctul central al depunerii intenționate de artefacte de-a lungul preistoriei. Acest lucru este valabil mai ales la confluența râurilor Cetina și Ruda la Trilj.
Zona este strâns asociată cu inima Delmatae, iar importanța strategică a zonei este subliniată de citarea cetății legionare de la Tilurium (Gardun), chiar deasupra orașului de astăzi Trilj, care străjuiește intrarea în vale dinspre sud și apropiere de capitala provinciei la Salona.
În perioada medievală timpurie, dovezile toponimice sugerează că Valea Cetinei și, probabil, râul însuși au devenit o frontieră între puterea slavă și cea târzie romană.
Zona din jurul Sinjului a apărut în cele din urmă ca un centru al puterii slave și, în cele din urmă, s-a impus ca inima statului croat timpuriu, în special în zonele fluxului său superior.
În perioadele ulterioare, zona a fost foarte contestată și a trecut între o serie de puteri regionale și locale înainte de cucerirea de către Imperiul Otoman la începutul secolului al XVI-lea.
După aceasta și-a păstrat un rol de frontieră între Imperiul Otoman și Republica Veneția până la recucerirea zonei 150 de ani mai târziu.
Ochiul Pământului este un izvor carstic situat pe versanții sudici ai celui mai înalt munte din Croația numit Dinara. Acest mic corp de apă este format dintr-o gaură cu adâncimi necunoscute omului.
Micul corp de apă este sursa principală a râului Cetina. Această bijuterie ascunsă nu este accesibilă, nu este simplă pentru scafandrii sau pentru înotători, deoarece apa este foarte rece.
Astăzi, canionul râului Cetina este foarte popular printre turiștii care caută activități de aventură precum rafting, canyoning, tiroliană, alpinism, caiac și alte activități în aer liber.
Foto wikipedia, wikimedia, youtube
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu