Cursa contra timpului pentru o dezvoltare mai inteligentă

Este frapant modul în care prioritățile de dezvoltare s-au aliniat în ultimii cinci ani. Țările de toate nivelurile de venit își acordă prioritate tranziției către economiile digitale și „verzi”, în paralel. Această tranziție dublă reflectă un imperativ dublu.
Pe de o parte, ceasul bifează pentru ca țările să-și atingă obiectivele de dezvoltare durabilă până în 2030. Pe de altă parte, țările sunt convinse că viitoarea lor competitivitate economică va depinde de cât de repede trec la societățile digitale.
Subtitlul Raportului științific UNESCO, „cursa împotriva timpului pentru o dezvoltare mai inteligentă”, este o aluzie la aceste două priorități.
Această a șaptea ediție a raportului monitorizează calea de dezvoltare pe care țările au urmat-o în ultimii cinci ani din perspectiva guvernării științifice.
Documentează transformarea rapidă a societății în curs, care oferă noi oportunități de experimentare socială și economică, dar riscă, de asemenea, să exacerbeze inegalitățile sociale, cu excepția cazului în care sunt instituite garanții.
Raportul concluzionează că țările vor trebui să investească mai mult în cercetare și inovare, pentru a reuși în tranziția lor digitală și ecologică.
Peste 30 de țări și-au ridicat deja cheltuielile de cercetare din 2014, în conformitate cu angajamentul lor față de obiectivele de dezvoltare durabilă.
În ciuda acestui progres, opt din zece țări alocă în continuare mai puțin de 1% din PIB cercetării, perpetuându-și dependența de tehnologiile străine, notează UNESCO.
Întrucât sectorul privat va trebui să conducă o mare parte din această tranziție duală verde și digitală, guvernele s-au străduit să faciliteze inovarea sectorului privat prin instrumente politice noi, cum ar fi hub-urile de inovare digitală, în care companiile pot „testa înainte de a investi” tehnologii digitale.
Unele guverne încearcă, de asemenea, să îmbunătățească statutul cercetătorilor prin creșteri salariale și alte mijloace. Populația globală de cercetători a crescut din 2014.
Potrivit Raportului științific UNESCO, publicat la 11 iunie 2021, cheltuielile globale pentru cercetare au crescut mai repede decât economia globală între 2014 și 2018. Cu toate acestea, creșterea a fost inegală în întreaga lume.
Țările au început o tranziție către economii verzi și digitale. Transformarea va necesita creativitate și inovație – motiv pentru care va fi atât de important pentru ei să investească mai mult și mai strategic în cercetare.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu