Cunoaste lumea

Noutăți

Bunicul cuțitului de armată elvețian!

  •  
  •  
  •  

Cu o lingură, cuțit, furculiță și scobitoare, un vârf folosit pentru extragerea cărnii din cojile fructelor de mare și o spatulă care ar fi putut funcționa ca o periuță de dinți sau pentru scoaterea pastei din sticle, nu este de mirare că această versiune romană a unui cuțit de armată elvețian s-a dovedit ca unul dintre cele mai populare obiecte de la Muzeul Fitzwilliam din Cambridge, Anglia.

Aproape 38.000 de vizitatori s-au întrebat cum ar fi putut fi folosit acest instrument în urmă cu 2.000 de ani?!

Și răspunsul ar putea fi mai puțin practic decât credeam: „Faptul că acesta este făcut din argint și atât de frumos realizat, îl marchează cu siguranță ca un obiect de lux”, spun muzeografii din Cambridge.

Cel mai probabil a fost în posesia unei persoane înstărite care călătorea frecvent – ne putem imagina că îl scotea la un han și se prezenta cu el.

Deși lama cuțitului de fier s-a corodat, celelalte secțiuni utile, articulate și nituite pe un mâner plat argintiu, pot fi toate manevrate. Există puține dovezi că romanii au pus astfel de obiecte la masa de cină, dar este posibil să le fi folosit in călătorii.

Portabilitatea pare să fie motivul din spatele acestor instrumente”, spun curatorii.

Germanii le numesc Reisebestecke sau tacâmuri de călătorie. În același timp, îngrijirea designului și virtuozitatea meșteșugului amintește de cea a cuțitelor armatei elvețiene de astăzi. Există ceva foarte atractiv la ele.”

Lingurile de la cuțitul de bronz sunt relativ obișnuite, dar neobișnuit este acest antic obiect cu atâtea elemente combinate.

Potrivit muzeului, există exemple comparabile într-o colecție privată elvețiană, intr-un mormânt din Bulgaria și în nordul Italiei.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii