Cunoaste lumea

Noutăți

Bazele de date cu ADN, „noua frontieră a supravegherii” 

  •  
  •  
  •  

De un an, întreaga omenire este concentrată pe evoluția pandemiei de COVID-19. Dar în lume există și echipe de experți care văd dincolo de acest episod global, estimând amenințările viitoare, notează un articol publicat de revista „PLOS ONE”.

Încă din vara anului 2019, o echipă internațională de experți studiază amenințările la adresa securității biologice din Marea Britanie și, prin extensie, la adresa întregii lumi capitaliste.

41 de personalități ale lumii academice, din marile industrii și oficilități guvernamentale au lansat 450 de întrebări, au votat prioritățile și au ajuns la concluzia că există nu mai puțin de 80 de stringențe în domeniu.

Unele dintre cele mai urgente sunt efectele schimbărilor climatice asupra evoluției unor pandemii viitoare și utilizarea rețelelor de socializare pentru a urmări apariția altor virusuri cu potențial de a se extinde rapid.

E asemenea, una dintre cele mai sinistre astfel de amenințări s-a dovedit a fi manipularea ADN. Cum testarea de acest tip este în prim-plan în condiții de criză sanitară globală, așa-numiții „agenți care operează cu ingineria umană” sunt considerați un risc serios la adresa întregii lumi.

Am putea să ne confruntăm în viitor nu doar cu microbi, ci și cu alte arme teribile, cum ar fi cele care alterează creierul, cu supraveghere în masă, grație unor baze de date enorme cu ADN folosite în scop comercial sau chiar cu haine impregnate cu microorganisme.

Oricât de mult ar suna ca science-fiction, tehnologia care avansează amețitor de repede nu ne permite să scoatem din ecuație nimic”, detaliază cercetătorul dr. Luke Kemp.

Studiul a luat în considerare potențialele evoluții ale bioingineriei și a cristalizat cele mai urgente 20 de teme care ar putea reprezenta amenințări dinspre direcția cercetării de acest tip.

Luând în calcul toate posibilitățile, experții au concluzionat că proiecțiile sunt de toate felurile, „de la promițătoare și cu potențial benefic, până la teribile”, după cum sintetizează Kemp.

Unul dintre acestea din urmă este manipularea ADN pe scară largă.

Posibilitatea de a folosi bazele de date genetice la nivelul supravegherii populației exercitate de guverne va crește în anii următori.

Răspunsul la criza pandemică nu face decât să pună la dispoziție metode potrivite pentru așa ceva. China deja a folosit mostre de sânge pentru a urmări populația de uiguri musulmani. Acest tip de activitate  ar putea fi o nouă frontieră a supravegherii”, adaugă Kemp.

O altă urgență cu potențial teribil s-a dovedit a fi, în opinia cercetătorilor, utilizarea în scopuri agresive a neurochimiei.

Avansul în domeniu nu va produce doar tratamente, ci și arme.Imaginați-vă o lume în care forțele de ordine folosesc medicamente pentru a opri mulțimile de nemulțumiți, diminuând semnificativ capacitatea oamenilor de a protesta și de a cere justiție socială.

De aceea, considerăm imperios necesară o reglementare internațională strictă a domeniului, pentru a ne asigura că progresul pe direcția studierii creierului uman nu se transformă într-o armă de distrugere în masă”, continuă Kemp.

Roxana Istudor


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii