7000 de bule imense de gaz s-au format sub tundra înghețată din Siberia și ar putea exploda în orice moment…

Anul trecut, cercetătorii din Siberia au descoperit faptul că pământul de pe insula Belîi a început să se baloneze în anumite locuri. La acel moment, doar 15 dintre aceste bule umflate au fost identificate, dar o anchetă mai amănunțită terminată recent în peninsulele Yamal și Gydan au scos la iveală faptul că peste 7.000 de astfel de bule de gaz sunt prezente în Siberia. Potrivit experților acestea ar putea exploda în orice moment, lucru ce ar duce la un dezastru natural extrem de grav.
În 2016, cercetătorii locali Alexander Sokolov și Dorothee Ehrich au constat faptul că aceste bule conțin de până la 1000 de ori mai mult metan decât aerul înconjurător și de 25 de ori mai mult dioxid de carbon.
Cercetătorii cred că aceste bule de metan sunt generate de un val de căldură recent care a determinat permafrostul siberian să se dezghețe. Un studiu din 2013 a constatat o creștere a temperaturii globale de 1,5 ° C, creștere care ar fi de ajuns pentru a da startul unei perioade fără precedent de topirea acestor soluri înghețate, aflate la o adâncime cuprinsă între 20 și 1.500 metri.
Regiunile de permafrost se află în regiunea polară, regiunile munților înalți acoperite de ghețari, în aceste regiuni existând numai o vegetație săracă de tundră. Ținuturile de permafrost ocupă un procent de 20-25% din suprafața de uscat a pământului.
Vestea bună e că există mai multe echipe de cercetare în Siberia care studiază neobișnuitul fenomen, Totuși, prioritatea acestor experți este de a identifica care bule reprezintă o amenințare pentru localnici și care nu, asta în încercarea de a oferi o hartă care să evidențieze pericolele iminente.
sursa: sciencealert.com/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu