Cunoaste lumea

Noutăți

21 februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne

  •  
  •  
  •  

Tema celebrării Zilei Internaționale a Limbii Materne din 2024 este „Educația multilingvă este un pilon al învățării intergeneraționale”.

Astăzi, 250 de milioane de copii și tineri încă nu merg la școală și 763 de milioane de adulți nu stăpânesc abilitățile de bază de alfabetizare.

Educația în limba maternă sprijină învățarea, alfabetizarea și dobândirea de limbi suplimentare.

Ideea de a sărbători Ziua Internațională a Limbii Materne a fost inițiativa Bangladeshului. A fost aprobată la Conferința Generală UNESCO din 1999 și a fost observată în întreaga lume din 2000.

UNESCO crede în importanța diversității culturale și lingvistice pentru societățile durabile. În cadrul mandatului său pentru pace, lucrează pentru a păstra diferențele de culturi și limbi care promovează toleranța și respectul față de ceilalți.

Societățile multilingve și multiculturale există prin limbile lor care transmit și păstrează cunoștințele și culturile tradiționale într-un mod durabil.

Diversitatea lingvistică este din ce în ce mai amenințată pe măsură ce tot mai multe limbi dispar.

La nivel global, 40% din populație nu are acces la o educație într-o limbă pe care o vorbește sau o înțelege.

Cu toate acestea, se înregistrează progrese în educația multilingvă, cu o înțelegere tot mai mare a importanței sale, în special în școlarizarea timpurie, și un angajament mai mare față de dezvoltarea sa în viața publică.

Sărbătorirea de către UNESCO a Zilei Internaționale a Limbii Materne 2024 va evidenția importanța implementării politicilor și practicilor educaționale multilingve ca pilon al atingerii Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 4, care solicită educație incluzivă, de calitate și învățare pe tot parcursul vieții pentru toți, precum și pentru obiectivele Deceniul internațional al limbilor indigene (2022 – 2032).

UNESCO


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii