Noutăți

Zona arctică nu mai îngheaţă complet nici măcar iarna, lucru ce ar putea duce la un dezastru natural cu efecte globale

Secțiuni întregi din solului arctic nu mai îngheață pe tot parcursul anului, lucru ce putea duce la eliberarea în atmosferă a unei uriaşe cantități de dioxid de carbon. Potrivit cercetătorilor, solul siberian rămâne umed chiar şi în perioada iernii. Până cu câțiva ani în urmă,  solul îngheaţa complet, fiind astfel format permafrostul care nu permite eliberarea cantităţilor uriaşe de dioxid de carbon şi metan care există sub permafrost. Potrivit dr. Nikita Zimov, în zona orașului Chersky, nordul Siberiei, straturile interioare ale solului ar trebui să fie îngheţate chiar şi în ultimele luni ale primăverii, însă în fiecare iarnă stratul de sol exterior din regiunea polară îngheaţă şi se dezgheaţă pe timpul lunilor de vară.

În acest strat îngheţat de sol şi vegetaţie se află 1.500 de milioane de tone de carbon, de două ori mai mult decât cel regăsit în atmosferă, în prezent. Dr. Zimov, care conduce proiectul rusesc Pleistocene Park, ce își propune să recreeze un ecosistem într-o regiune îndepărtată din nordul Siberiei, a avertizat că în urmă cu cinci ani adâncimea zăpezii din această regiune îndepărtată și greu acceseibilă de pe planetă era cel puțin dublă. Presupunând că procesul de topire a avut loc și în zone tot mai calde din apropierea cercului arctic, o mare parte a permafrostului din regiunea polară ar putea fi expusă riscului de decongelare accelerată.

Ținuturile de permafrost ocupă un procent de 20-25 % din suprafața de uscat a pământului. Regiunile unde domină solurile permanent înghețate se află în Groenlanda – 99 %, Alaska – 80 %, Rusia – 50 %, Canada – 40-50 % și China – 20 %. Aceste regiuni poziționate exact din punct geografic se află în Canada de nord, Alaska de nord, toată suprafața Groenlandei, nordul Scandinaviei și regiunile din Siberia de nord, ce se întind până în nordul Mongoliei.

În luna iulie a acestui an a fost înregistrată o temperatură anormal de mare aproape în toată zona arctică. Potrivit Național Gheographic, în Sandinavia au fost înregistrate aproape 30 de grade Celsius la umbră, în timp ce în zonele sudice din Europa a fost mult mai răcoare. Recordul a fost observat în Karasjok, Norvegia, zonă situată în interiorul cercului arctic unde au fost 29,2 grade Celsius  pe data de 2 iulie.

sursa: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6083151/Parts-Arctic-no-longer-freezing-winter-scientists-find.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii