Noutăți

Zona arctică devine un loc din ce în ce mai verde. Ce s-ar putea întâmpla cu planeta noastră dacă plantele din tundră vor continua să crească

  •  
  •  
  •  

Flora din zona Arctică este formată din arbuști joși, însă acum, potrivit cercetărilor din zonă, aceste plante încep să crească din ce în ce mai înalte, pe măsură ce întreaga regiune se încălzește din cauza schimbărilor climatice. Aceste modificări în ecosistem au avut loc într-un timp foarte rapid, de doar 30 de ani, anunță cercetătorii, lucru extrem de neobișnuit.

Dacă procesul de creștere se va menține în ritmul actual, înălțimea plantelor ar putea să se aprecieze de la 20% până la 60% până la sfârșitul secolului. De ce ar putea fi acest lucru o problemă? Ei bine, între 30-50% din carbonul aflat în sol, la nivel mondial, este prins în permafrostul emisferei nordice. Orice schimbare a echilibrului ecologic ar putea elibera în atmosferă cantități uriașe de dioxid de carbon și metan.

“Am descoperit că aceasta creștere a înălțimii nu se rezumă la doar câteva locații, aceasta este aproape peste tot în tundră. Dacă plantele mai înalte continuă să crească la rata actuală, înălțimea acestora ar putea fi extrem de vizibilă până la sfârșitul secolului. Imaginați-vă că planta dv. de birou ar crește cu până la 60% peste noapte; cu siguranță o să observați acest lucru. Cam la fel stau lucrurile și în tundră, unde o creștere atât de semnificativă a florei va fi extrem de vizibilă, va schimba peisajul cu totul. Deși există încă multe incertitudini, plantele mai înalte de tundră ar putea provoca schimbări climatice, atât în zona arctică, cât și în întreaga planetă”, a declarat Anne Bjorkman de la Centrul de Cercetare a Biodiversității din Germania, autoarea studiului. Se pare că arbuștii profită de un sezon de creștere, asta pentru că în regiunea nu mai este la fel de frig ca în trecut.

Cercetătorii au remarcat, pe lângă creșterea plantelor native, și o răspândire a altor specii mai înalte, cum ar fi iarba dulce de iarnă, originară din Islanda și Suedia. Echipa a studiat tundra din 117 zone diferite din regiunea arctică, luând în total peste 60.000 de date. Studiul a analizat diferite trăsături ale plantelor, inclusiv înălțimea, suprafața frunzelor, conținutul de azot și lemnul. Dintre acestea, numai înălțimea a fost cea care s-a schimbat semnificativ pe parcursul ultimilor ani, asta datorită umidității și temperaturii crescute.

sursa: https://www.sciencealert.com/as-the-arctic-warms-its-plants-are-getting-taller
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii