Noutăți

Ziua în care americanii au crezut că lumea se va sfârși. Ce s-a petrecut pe 13 iulie 1977?

  •  
  •  
  •  

Data de 13 iulie 1977 a fost o zi fatidică pentru milioanele de locuitori din New York, asta după ce o pană de curent a dus la declanșarea unor evenimente în lanț pe care cei mai mulți americani de rând le-au considerat apocaliptice. Întreruperea alimentării cu energie electrică a durat de la ora 21:34 și pînă la 22:39 a două zi, iar în această perioadă de aproximativ 24 de ore, au fost raportate 1.000 de incendii, 1.600 de magazine distruse și jefuite, iar revoltele de stradă au dus la arestarea a 3.700 de persoane. Ulterior, autoritățile au estimat că costul total al întreruperii curentului a depășit 300 de milioane de dolari.

Spre deosebire de alte întreruperi care au afectat regiunea, și anume întreruperile de curent din 1965 și 2003 , întreruperea din 1977 a afectat atât New York City cât și zonele din împrejurimi. De asemenea, spre deosebire de întreruperile din 1965 și 2003, întreruperea din 1977 parcă ar fi luat „mințile oamenilor”, sau cel puțin asta au titrat zialele americane în zilele imediat următoare evenimentului.

Dar de la ce a pornit totul? Conform investigațiilor, pana a pornit de la un fulger care a lovit o stație de alimentare cu energie electrică situată pe râul Hudson. Întreruperea a avut loc atunci când orașul se confrunta cu o criză financiară extrem de gravă. Primarul orașului la acea vreme, Abe Beame, le-a vorbit oamenilor adunați în fața primăriei despre pericolul cu care metropola se confruntă în acea zi în care pana de curent i-a dus pe newyokezi înapoi în evul mediu: „Am văzut cum cetățenii sunt cuprinși de o violență rară. Vandalismul, furtul și disconfortul creat nu vor fi tolerate. Blackout-ul ne-a amenințat siguranța și ne-a afectat serios economia. Costurile pentru a repara ce concetățenii noștri strică acum vor fi enorme”.

Și tot în același an, ca o coincidență, și România era lovită de o pană de curent extrem de gravă. Mai exact, în data de 10 mai 1977 a avut loc o pană generalizată de curent pe tot teritoriul țării, cauza fiind o greșeală umană. Pana la sistemul energetic național a fost remediată după 4-5 ore, însă pagubele produse de aceasta au fost estimate la acea vreme la un miliard de dolari.

sursa: https://cityroom.blogs.nytimes.com/2007/07/09/remembering-the-77-blackout/?_r=0

sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Energia_electric%C4%83_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia#cite_note-71

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii