Noutăți

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Ateneul Român

„La porțile ceriului”, un spectacol de muzică și poezie cu Grigore Leșe și invitații săi…

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului”. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” şi TVR, îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi: Zamfira Mureșan (Țara Lăpușului, Maramureș), Mihai Moldovan (Valea Idicelului, Mureș), grupul de aromâni din Cogealac, Constanța (Dumitru Zogu, Nicolae Zogu, Mihai Gherase, Giogi Vasile), lăutari din Sudul Olteniei (Toni Căldăraru din Băbiciu, Titi Burcea din Băduleasa, Emil Zamfir din Corabia) și un grup vocal-instrumental din Maramureșul Voievodal (Ioachim Făt, Ioan Pop, Grigore Chira).

Demonstrațiile de virtuozitate muzicală vor alterna cu momente lirice susținute de actorul Ion Grosu, care va recita versuri din opera lui Mihai Eminescu.

Spectacolul va fi prezentat de Cătălin Sava (TVR). Evenimentul va fi transmis de TVR 2 şi de reprezentanţele ICR de la Istanbul, Stockholm, Londra şi Roma.

index
„Întotdeauna m-am întrebat: oare cum s-o fi cântat mai demult în satele românești? Cum era muzica în zonele tributare oieritului, cum erau lăutarii și ce reprezentau ei pentru comunitate? Ce a mai rămas din această muzică? Răspunsul mi-a venit după mulți ani, urmărind fenomenul din aproape în aproape, cunoscând oameni, stând de vorbă cu lăutarii, ascultându-i la ei acasă. Pentru concertul acesta am făcut o selecție din tot ce am întâlnit mai reprezentativ pe teren în timpul filmărilor seriei de televiziune La porțile ceriului. Împreună cu ei vom putea arăta lumii că în satele noastre încă se cântă ca acum mai bine de o sută de ani.” – Grigore Leșe

Seria de emisiuni documentare realizate de Grigore Leșe sub genericul La porțile ceriului i-a adus televiziunii publice, în 2007, Marele Premiu al A.P.T.R., distincție urmată de alte numeroase premii naționale și nominalizarea la cel mai important festival de film documentar din Asia, Festivalul Internaţional de Film de Televiziune, Shanghai 2009.

Ion Grosu (n.1974, Chișinău), a absolvit Academiei de Teatru şi Film, Secţia Actorie, clasa profesor Sanda Manu. Din 2001 joacă la Teatrul Nottara din București, cu roluri principale în spectacole precum Scandal la operă de Ken Ludwig, în regia lui Petre Bokor și Aniversarea de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov, în regia lui Vlad Massaci. A făcut parte, de asemenea, din distribuția filmelor Binecuvântată fii, închisoare; 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile; Călătoria lui Gruber, Despre oameni şi melci; Poziţia copilului ș.a.

Biletele vor fi disponibile la casa de bilete a Ateneului Român (informații la tel. 021 315 68 75). Accesul în sală este permis până la ora 18.45.


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Ateneul Român

 1. Trebuie sa facem “cerc” in jurul lui Eminescu.
  Pe “youtube” daca faci cautare dupa numele sau , primele raspunsuri sunt cateva desene animate care…dar mai bine cautati si voi.
  Cum se poate sa aiba acces copii, elevii, la asemenea “mizerii”?
  Chiar daca Mihai Eminescu nu mai este fizic , printre noi nu cred ca ar avea nimeni dreptul sa ii jigneasca persoana.
  Intrebare:
  Pana la ce limita poate fi dusa parodia?

  Aaa , cred ca ar trebui creat un cerc , sau sustinut daca el exista, si in jurul ICR.Sa ramana “politizat”.Parerea mea.

 2. Nu inteleg de ce a fost pusa ziua Culturii Nationale pe 15 IANUARIE cand aceasta zi este ziua Marelui Nostru Poet MIHAI EMINESCU. Este o lovitura adusa
  ideii de nationalism, patriotism, etc. Este ziua de nastere a poetului nostru fara de pereche. Eminescu, pentru noi romanii, este simbolul romanismului. Se pare ca la conducerea ICR sunt alogeni care nu simt romaneste.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii