Noutăți

Ziguratele din Mesopotamia. Platformele uriașe din cărămidă construite în mileniul al-III-lea î.en

În mijlocul celui de al treilea mileniu î.e.n. vechii mesopotamieni au început să construiască platforme uriașe din cărămizi arse, numite zigurate. Semnificația și scopul acestor construcții nu sunt clare. Potrivit legendelor, acestea erau locuințe sacre unde stăteau zeii atunci când vizitau o anumită așezare. Doar preoții și membrii foarte puternici ai societății puteau intra în aceste construcții și să vorbească cu zeii.

Ziguratul avea forma unei piramide în trepte, iar în vârf era așezat un templu. Zeci de astfel de construcții au fost identificate în zonele deșertice din Iran și Irak, însă marea lor majoritate sunt astăzi distruse, atât din cauza trecerii timpului și a intervenției eroziunilor cât și din cauza nenumăratelor conflicte armate care au avut loc în zonă.

zigarat4 zigarat3 zigarat2

Unul dintre cele mai mari și mai bine conservate zigurate din Mesopotamia este Marele Zigurat de la Nasiriyah sau Ziguratul lui Ur, din provincia Dhi Qar, Irak. Această structură dreptunghiulară masivă măsoară 64 de metri lungime și 45 de metri lățime. Are o înălțime de 30 de metri, iar în vârf se presupune că ar fi fost ridicat templul zeului lunii Nanna. Din păcate, templul nu mai este astăzi în picioare.

Ziguratul a fost început de regele Ur-Nammu, însă proiectul a fost finalizat de către fiul său, Shulgi, în secolul 21 î.Hr. Spre deosebire de anticele piramide egiptene, ziguratele au fost construite din cărămizi arse de noroi, lucru ce le-a făcut mult mai puțin rezistente în timp.

zigarat zigarat7 zigarat5

sursa: archive.archaeology.org

sursa: khanacademy.org

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Ziguratele din Mesopotamia. Platformele uriașe din cărămidă construite în mileniul al-III-lea î.en

  1. interesant articol dar as vrea daca puteti sa ne oferiti informatii despre terasele de la baalbek din liban despre care am auzit ca unele constructii ar putea fi rampe de lansare pt rachete cosmice .multumesc

  2. Nu se poate pleca de aici!Orice nisa are nevoie de o refacere iar poarta se va deschide singura.Noi oamenii simpli nu avem nici viziuni nici vise;doar vedenii!Cu doua zile inainte de dezastrul navetei Columbia,discutam cu niste prieteni.,,Am vazut-o rupindu-se in trei”.Dar nu vorbeam de naveta.Ci despre un obiect care intradevar s-a despartit in trei,disparind pur si simplu!T-i se vorbeste pre limba ta!De cite ori au fost observate unele obiecte,chiar a fost deschis focul asupra lor fara sa se intimple nimic?Nu exista ,sunt suprapuneri tridimensionale..nu sunt un tot.Ce naiba au incercat babuinii sa faca?Sugestie ca oamenii banuiesc ceva:,,Tanchistul”al lui Ilia Boiasov(eu am vazut doar filmul)..tragi in ceva ce nu exista!(Belai tigr).Zigguratele ca si piramidele din America de Sud(si alte locatii),erau doar niste locuri din care preotii erau vazuti de toata lumea.Atit!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii