Noutăți

Zăpada neagră căzută într-o regiune din Rusia. De la ce provine culoarea acesteia?

Trei orașe din regiunea minieră Kemerovo, în sud-vestul Siberiei au fost acoperite de un strat de zăpadă groasă de culoare neagră, care este extrem de toxică, potrivit specialiștilor în domeniu. Zăpada a căpătat această culoare din cauza prafului de cărbune degajat în atmosferă de minele din zonă. Praful de cărbune care a colorat în negru zăpada provine de la numeroasele mine de suprafață. Activiștii spun că acest praf toxic are consecințe dezastruoase pentru sănătatea celor 2,6 milioane de oameni care trăiesc în regiune. Locuitorii zonei trăiesc în medie cu trei sau patru ani mai puțin decât ceilalți locuitori ai țării. Mai mult decât atât, cazurile de cancer, tuberculoză sau paralizie cerebrală infantilă sunt aici peste media națională.

Praful de cărbune conține mai multe metale periculoase, inclusiv arsen și mercur. Problemele de mediu sunt cu atât mai grave cu cât acest cărbune este transportat în garnituri de tren deschise. Expuse vântului și ploii, lasă în urmă praf în orașele prin care trec trenurile. Încălcările frecvente de reguli și norme de siguranță au devenit o rutină în zonele miniere, mai spun criticii, iar autoritățile ruse închid ochii. Mai mult, minele deschise sunt situate periculos de aproape de orașe și sate.

Andrei Panov, vice-guvernatorul regiunii Kuzbass, a recunoscut că exploatările de cărbune din zonă sunt o posibilă cauză pentru zăpada neagră. Oamenii care trăiesc în regiune au început să se organizeze pe internet și să iasă la proteste. S-a întâmplat de mai multe ori în ultimii ani. Iar oficialii din Mysky, un oraș din regiune, au fost criticați și batjocoriți recent în mediul online, după ce au vopsit zăpada neagră în alb, într-un parc pentru copii.

„Este mai greu să găsești zăpadă albă decât zăpadă neagră în timpul iernii. Există mult praf de cărbune în atmosferă tot timpul anului. Când ninge însă, devine vizibil. Nu-l poți vedea în restul anului, însă e tot acolo”, a declarat Vladimir Slivyak, reprezentant al organizației Ecodefense.

În ciuda tensiunilor politice dintre Moscova și Londra, Rusia este prima în topul furnizorilor de cărbune în Marea Britanie. Numai în 2017 a trimis în jur de jumătate din cantitatea totală de 8,5 milioane de tone de cărbune importată de Regat. 90% a provenit din minele din regiunea Kuzbass. Activiști pentru protecția mediului din Rusia fac apel la Mare Britanie să boicoteze importurile rusești.

sursa: https://www.sciencealert.com/siberia-is-being-covered-in-a-thick-blanket-of-black-toxic-snow
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii