Noutăți

Waw an Namus, o oază din mijlocul deșertului, se află în interiorul unui crater vulcanic (galerie foto)

Waw an Namus este craterul unui vulcan stins în prezent, situat în mijlocul deșertului Sahara, Libia. Câmpul vulcanic Waw n-Namus este de aproximativ 4 km lățime, iar conul vulcanic are o înălțime de 120 de metri. Waw an-Namus, înseamnă Oaza Țânțarilor sau Craterul Țânțarilor, din cauza numărului mare de insecte care se găsesc aici, în comparație cu restul deșertului Sahara.

Insectele sunt atrase de cele 3 lacuri din acest crater, cu apă potabilă, o adevărată binecuvântare pentru cei care ajung în această zonă uscată de pe glob. Zeci de kilometri de cenușă vulcanică demonstrează forța pe care acest vulcan o avea în trecut, cenușă care încă poate fi descoperită printre dunele de nisip.

Primul european care a ajuns în această zonă a fost francezul Laurent Lapierre, în 1920. Ofițerul a fost capturat și luat ostatic la Kufra. Pe drum, a trecut și prin această oază, pe care a descris-o jurnaliștilor europeni câțiva ani mai târziu când a fost eliberat. Ulterior, geologul britanic, Ardito Desio, a ajuns de asemeni aici, descriind zona din punct de vedere geologic în anul 1935. După cel de-al Doilea Război Mondial, mai mulți oameni de știință au vizitat vulcanul, inclusiv Nikolaus Benjamin Richter, care a făcut mai multe expediții în regiune, publicând și o carte despre aceste fascinante călătorii în anul 1960. În prezent, Waw An-Namus este una dintre cele mai populare destinați pentru cei care vizitează deșertul libian.

sursa: https://www.amusingplanet.com/2013/09/waw-namus-oasis-in-volcanic-crater.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii