Noutăți

Waw an Namus, o oază din mijlocul deșertului, se află în interiorul unui crater vulcanic (galerie foto)

  •  
  •  
  •  

Waw an Namus este craterul unui vulcan stins în prezent, situat în mijlocul deșertului Sahara, Libia. Câmpul vulcanic Waw n-Namus este de aproximativ 4 km lățime, iar conul vulcanic are o înălțime de 120 de metri. Waw an-Namus, înseamnă Oaza Țânțarilor sau Craterul Țânțarilor, din cauza numărului mare de insecte care se găsesc aici, în comparație cu restul deșertului Sahara.

Insectele sunt atrase de cele 3 lacuri din acest crater, cu apă potabilă, o adevărată binecuvântare pentru cei care ajung în această zonă uscată de pe glob. Zeci de kilometri de cenușă vulcanică demonstrează forța pe care acest vulcan o avea în trecut, cenușă care încă poate fi descoperită printre dunele de nisip.

Primul european care a ajuns în această zonă a fost francezul Laurent Lapierre, în 1920. Ofițerul a fost capturat și luat ostatic la Kufra. Pe drum, a trecut și prin această oază, pe care a descris-o jurnaliștilor europeni câțiva ani mai târziu când a fost eliberat. Ulterior, geologul britanic, Ardito Desio, a ajuns de asemeni aici, descriind zona din punct de vedere geologic în anul 1935. După cel de-al Doilea Război Mondial, mai mulți oameni de știință au vizitat vulcanul, inclusiv Nikolaus Benjamin Richter, care a făcut mai multe expediții în regiune, publicând și o carte despre aceste fascinante călătorii în anul 1960. În prezent, Waw An-Namus este una dintre cele mai populare destinați pentru cei care vizitează deșertul libian.

sursa: https://www.amusingplanet.com/2013/09/waw-namus-oasis-in-volcanic-crater.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii