Noutăți

VLAHII – ucigașii de Vikingi, spaima Turcilor…

 •  
 •  
 •  

Faima de războinici neînfricați și îndemânatici pe care au avut-o strămoșii noștri este prezentată de cronicile isorice nu numai în legătură cu faptele geto-dacilor, ci și cu urmașii lor, cei care au purtat după accea numele de vlahi…

Într-un articol foarte interesant, scris pentru ziarul Adevărul de Cosmin Zamfirache, descoperim că, în epoci diferite, strămoșii noștri au fost mai mult decât o populație rurală de păstori și agricultori.

Astfel, la începutul Evului Mediu, “vlahii sunt atestați ca o populație războinică chiar de către temuţii vikingi. Mai precis, prima dintre aceste atestări este semnalată pe o piatră comemorativă de pe insula Gotland, din localitatea Sjonhem. Pe această piatră din secolul al XI-lea, adică încă în perioada de glorie a epocii vikinge în estul Europei, se pomeneşte că varegul Rodfos, probabil o căpetenie vikingă, a fost omorât de ”blakumen în timpul călătoriei în străinătate”. Cel mai probabil evenimentul a avut loc la răsărit de Carpaţi, într-o confruntare cu comunităţile vlahilor din zona de astăzi a Moldovei. Este cunoscut faptul că vikingii suedezi au călătorit până în zona Mării Negre. A ucide o căpetenie vikingă, precizează istoricii, însoţită mereu de războinici, printre care şi temuţii berserkeri, era o ispravă la care puţini se încumetau.

vikingul

Un alt document scandinav – ”Saga lui Eymund” -, îi prezintă pe vlahi în aceeaşi postură, de războinici care sunt luaţi ca mercenari într-un conflict dintre doi vikingi stăpâni ai teritoriilor kievene şi ruseşti. Puterea militară a vlahilor era apreciată odată ce au fost implicaţi într-un conflict între două tabere, cu o puternică tradiţie războinică.” (Cosmin Zamfirache)

În ceea ce privește modul în care se raportau turcii la vlahii conduși mai ales de Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare și apoi Mihai Viteazul, cronicile vremii subliniază teama pe care sultanii o aveau față de aceștia și armatele lor.

În acest sens, medicul venețian Matteo Muriano, într-o scrisoare către dogele republicii Veneţiei, vorbind despre Ștefan cel Mare și luptătorii moldoveni spune că ”Supuşii (n.r. ai lui Ştefan cel Mare) sunt toţi bărbaţi viteji, ageri şi nu făcuţi să stea pe perne, ci la război pe câmpul de luptă. Acest domn prea vestit poate să ridice la luptă 60.000 de oameni de ispravă, adică 40.000 de călăreţi şi 20.000 de pedeştri. Turcii au mare frică de acest domn şi de creştinii ce şi-ar face drum prin această ţară.”

De asemenea, nu este un accident că turcii își speriau copiii cu numele lui Mihai Viteazul, iar în 1598 au vrut să fugă din Istanbul de teama lui, după cum am prezentat în acest articol: Mihai Viteazul

Daniel Roxin

Află mai multe despre vitejia românilor, aici:

http://adevarul.ro/locale/botosani/adevarul-despre-vitejia-romanilor-spuneau-strainii-500-ani-despre-curajul-stramosilor-campul-lupta-1_55d5c2f0f5eaafab2cc00575/index.html#

Află mai multe despre Povestea spectaculoasă a vieții și faptelor lui Vlad Țepeș urmărind această emisiune în care l-am avut invitat pe istoricul Vasile Lupașc:


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

35 Comments on VLAHII – ucigașii de Vikingi, spaima Turcilor…

 1. Cam succint… nimic despre țepele date de Corvine lui Țepes :))

 2. Lica Verdeș // 22 august 2015 at 18:21 // Răspunde

  Toți mureau de frica noastră si noi….vasali pana in secolul XIX….

  • Daniel Roxin // 22 august 2015 at 18:35 // Răspunde

   Acest mesaj pare sa fie scris de cineva cu spirit de vasal, altfel nu-mi explic daca la atat se reduce concluzia in urma citirii articolului!

 3. Lica Verdeș // 22 august 2015 at 18:42 // Răspunde

  Eu nu stiu alta istorie, domnule Roxin. Tocmai in 1877, vlahii de care vorbiți au devenit independenți. Daca stiti altceva….

  • Daniel Roxin // 22 august 2015 at 20:22 // Răspunde

   Este evident ca nici nu intelegeti si nici stiti prea multe. Faptul ca un popor mic la numar a ajuns la un moment dat sa fie vasal unei puteri vecine de 10 ori mai puternice, nu inseamna ca acel popor nu este viteaz si nici ca in anumite momente ale istoriei nu a creat probleme mari puterilor din jur. Este o logica atat de simpla la mijloc incat discutia se opreste aici pentru ca simt ca imi pierd timpul… Sunteti eleva de scoala generala? Doar asa imi explic logica argumentelor dv

 4. Lica Verdeș // 22 august 2015 at 18:43 // Răspunde

  Si apropo, nu mai veniți cu mizerii de astea beletristice pe post de date istorice

 5. Lică Verdeş, adevărul e că pe tine te irită argumentele lui Daniel Roxin.
  Orice document, pe care îl scoate la lumină, voi, urâtorii de valori româneşti, le primiţi cu ură.

  Mizerii sunt comentariile tale. Dacă ai fi un om de bună credinţă, nu ai numi adevăratele documente, mizerii. Aşa fac doar ignoranţii şi cei ce caută să înmulţească ignoranţa.

  Or, cititorii acestui site vor să-şi sporească cunoştinţele despre istoria dacilor, a valahilor şi a românilor. Şi sunt bucuroşi să descopere atâtea lucruri trecute sub tăcere de istoria oficială.

  Mizerie este teoria romanizării, care chiar vine cu basne pe post de date istorice. Dar ignoranţii şi răucredincioşii se fac a nu vedea bârna din propriii ochi.

  Dacă nu-ţi place ce spune Daniel Roxin, n-ai decât să te duci în altă parte. Sunt atâtea bloguri unde te poţi bălăci în voie în felurite mizerii spuse la adresa românilor şi a înaintaşilor lor!

  Drum bun şi cărare bătută!

 6. Am supravietuit intre atitea puteri pastrind limba,portul,obiceiurile si traditiile iar asta spune multe.Astazi avem curaj doar pentru a nega propriul trecut .”Astazi” este produsul lasitatii nostre.

 7. Articolul acesta ca si cel cu soldatul roman cel mai viteaz din lume si cel cu turcii speriati de Mihai Viteazu se vor a fi niste pamflete, cred. In primul rand, soldatul roman nu avea cum sa fie in evul mediu din moment ce Romania exista ca stat de abia dupa primul razboi mondial. In alta ordine de idei, relatia cu Inalta Poarta nu avea cum sa fie asa de rea din moment ce domnii erau unsi de catre sultan si erau ori makedoni ori cumani, primii provenind din elita macedoneana care a participat la conducerea Imperiului Otoman, in special din Fener iar cei de pe urma fiind de origine turca, provenind din triburile turcice kipceak, mai exact turcii oghuzi Bozokler ramura Gun Han. Inainte sa scrii diferite balarii ar fi bine sa te documentezi si in alte surse decat “vrajeli istorice” de Dumitru Almas. Pe turci nu-i invingeai tu cu 700 si ceva de boschetari fie ei si cei mai viteji din lume. Nu uita ca turcii au invins bizantul care dainuia de mai bine de o mie de ani si Imperiul Otoman care a durat si el tot vreo mie. Sfatul meu este ca romanii sa lase fuduleala ieftina si sa puna osul la treaba.

  • Daniel Roxin // 23 august 2015 at 12:03 // Răspunde

   Mesajul tau arata o crasa ignoranta, dublata de fudulia specifica. In alta ordine de idei, boschetar esti tu, nu cei care au luptat si si-au dat viata pentru tara asta!

   • Daniel, sa nu cumva sa te lasi descurajat de mesajele provenite de la idiotii utili (stim noi cui)
    Si eu simt frustare si neintelegere pentru unii care considera ca e mai bine sa improaste cu rahat :)(turcesc) in cineva care sapa dupa adevar tocmai pentru imbogatirea lor culturala si spirituala. Lica Verdes probabil a invatat un cuvant “beletristica” si a tinut mortis sa-l “arunce” ca sa-si dea siesi o falsa valoare “intelectuala”. “Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul” 🙂
    Asta e. sunt penibili. Tu mergi inainte.
    Te salut cu RESPECT

   • poate ar trebui sa vedem de unde pana unde se intindea tara romaneasca a lui Mircea cel Batran cel ce a pus sultan la “inalta poarta”…

 8. basme,”popor de viteji” si acum suntem injurati,scuipati si furati ,daca eram un popor de “viteji” nu ajungeam niste carpe,curve ahtiate dupa bani si lins in …pe ala puternic

  basme,basme

  • carpe si curve oi fi tu si neamul tau bulangiule labar ce esti:)))Cat de gunoi sa fii sa te consideri asa:))))

   • Secțiuni // 14 mai 2020 at 8:21 // Răspunde

    Să nu fie vreo confuzie între ,,vlahii”(definiți aici că mercenari) și …,, românii”(rumanii) despre care istoricii afirma că erau popor de păstori…

 9. Cătăline,
  vai de tine!
  Te dai mare ştiutor,
  Dar prin străchini calci de zor,
  Şi nu eşti decât un biet
  Boschetar pe internet!

  Ura-ţi antiromânească
  Îţi dă boala cea drăcească,
  Care-mproaşcă cu venin
  Tot ce-i mândru şi senin,
  Ce-i frumos şi-adevărat,
  Şi-i de geniu însemnat.

  De această boală gravă,
  Te-ar putea trata o Babă,
  Cu cărbuni stinşi pe-un capac
  Şi-un descântec geto-dac.

  Şi-ai să scapi de aiureli,
  Gen ,,kipceak” şi ,,bozokleri”
  Folosindu-ţi gărgăunii
  Pentru o cauză mai bună.

  Dar cum dai cu paru-n frate
  Şi le-ntorci pe dos pe toate,
  Nu cred că al Babei leac
  Ţi-ar putea veni de hac.

  Eşti sortit, dragă amice,
  Să stai veşnic de serviciu,
  Să nu fii decât un biet
  Boschetar pe internet!

 10. Mircea Ordean // 23 august 2015 at 18:05 // Răspunde

  Dar care a scăpat ne-ucis de vlahi, de naționaliști în general?
  Înțeleg că prin Papua-Noua Guinne se mai află niște supraviețuitori.

  E greu, /…/, cînd ai de umplut găuri sufletești, îm minunata vîrstă de mijloc…

 11. Marin Duță // 23 august 2015 at 21:31 // Răspunde

  Domnule Roxin țineți-o tot asa ! V-o spune un profesor de istorie cu mare drag de meseria lui. Numai ca la sfârșitul fiecărei postări trebuie, obligatoriu, sa treceti “Fantezie”

 12. Bag de seama ca cei care-si dau primii cu parerea despre anumite documente pe care timpul incepe sa le scoata la iveala sunt tocmai acel gen de oameni care ling cururi sa le mearga bine , au tot timpul privirea in jos, folosesc intotdeauna expresia “da sa traiti”, cand erau mici stateau tot timpul ascunsi dupa fusta mamei iar acum stau ascunsi dupa fusta nevestei.Cand atitudinea voastra se va schimba atunci veti intelege de ce erau in stare stramosii nostri pana atunci pentru voi totul este basm si poveste .SUNTETI NISTE FRICOSI ,NISTE CACACIOSI ,LASI,TRADATORI GATA SA VA VINDETI PE UN SCUIPAT.

  • Domnului Profesor de istorie – mai puneti mana si pe o carte, da o carte reala, nu una de aia care este scrisa de un prost despre alte carti scrise de istorici reali, recunoscuti de-a lungul timpului drept parinti ai istoriei…

 13. Laşii şi boschetarii care stau de serviciu pe internet nu vor înţelege niciodată CURAJL şi VITEJIA dacilor şi a urmaşilor lor.

  Şi eu am mare drag de meseria mea şi i-o spun lui Daniel Roxin: ,,Nu te uita la laşii de vocaţie care propagă psihologia de laş pe internet. Aecştia sunt tot ce are mai josnic Pământul.”

  Înţelepţii daci ne-au învăţat CURAJUL şi prin proverbul: ,,Mai bine lup flămând dar liber, decât câine sătul dar legat”.

  Dacă astăzi mai vorbim limba geto-dacilor pe teritorul străvechii Dacii, asta se datorează şi CURALULUI vlahilor biruitori de vikingi şi de turci. Şi CURAJULUI ţăranilor care au venit, la 24 ianuarie 1959, pe Dealul Mitropoliei să strige ,,Unire!” Şi CURAJULUI soldaţilor, care, în 1919, au pus opinca românească pe steagul de pe Parlamentul ungar. Despre CURAJUL dacilor şi a urmaşilor lor, românii, se poate vorbi la infinit.

  Eu unul prefer Lupul liber şi CURAJUL său de a înfrunta manipulatorii sufletelor noastre.

  Şi oricâte spume la gură ar face,pe internet sau la tribune, laşitatea va rămâne mereu cel mai josnic mod de comportare umană.
  Pentru un blid de linte să torni atâtea zoi peste un articol bine documentat, denotă un suflet cu adevărat schilodit de manuale marxiste.

 14. Ca idee generala…A nega cu vehementa si injurii o opinie nu poate arata decat o rigiditate mentala care doreste sa-si mentina starea de confort prin negarea absoluta si violenta sau interese specifice foarte clar delimitate. Cred ca orice informatie trebuie privita cu prudenta, corelata cu altele si sa se acorde timpul necesar confirmarii sau infirmarii acesteia. Nu insa negata la modul extrem. Pana la o concluzie cred insa ca este salutar faptul ca de la o istorie de tip politica/doctrina de stat suntem la inceputul unei epoci in care si alte perspective ale istoriei sunt prezentate. Cu atat mai mult cu cat in toata lumea sunt oameni ce prezinta ipoteze care sunt diferite de cele “agreate de oamenii de stiinta la modul unanim”.

 15. A iubi țara ta, înseamnă sa-i iubești istoria adevarata. ADEVARATA !!!! Și nu falseturile pe care le spui tu aici Roxin(arcasu, ciprian, etc.. Aceeași persoana care visează noaptea si povestește ziua pentru a avea câstiguri din Accesări) Si, oricine îndrăznește sa-l contrazică il califica in toate felurile. Jignitor ! Lamentabil personaj. Eu sunt de 10 ori mai patriot ca tine, chiar naționalist fervent. Insa nu pot citi prostiile tale. Felul cum arunci in derizoriu, gen. Desene animate, istoria naționala. Marș înapoi la Scoala !

 16. Bietule Vâlcu,
  Se vede că nu prea eşti familiarizat cu înţelepciunea dacilor care spune: ,,Lauda de sine nu miroase a bine”!
  Tu eşti nu de zece ori ci de o sută de ori mai laş decât cel mai laş dintre români.
  Numai un laş poate perora cu atâta ură împotriva unui articol echilibrat şi bine documentat.

  Ş-apoi nu vezi că te contrazici ca un zăpăcit? Dacă nu poţi citi articolele lui Daniel Roxin, de ce le citeşti? Şi mai laşi şi comentarii absurde!
  Înfiinţează-ţi blogul tău şi citeşte-ţi negativităţile tale ADEVĂRATE!!!! până vei ameţi.
  Nu vezi că delirul tău nu are niciun efect?!

  Şi nu mai spune aberaţii de felul: Roxin e unul şi acelaşi cu Arcaşu şi Ciprian.
  Te asigur, amice: suntem trei personalităţi diferite.
  Dovadă că Daniel Roxin are o susţinere puternică.

 17. Si vezi ca rochia de prost gust pe care vrei s-o vinzi pe post de ie dacica, n-are nici o
  Legătura cu îmbrăcămintea stramoaselor noastre

 18. Sa fie de capu’ vostru, cine a ajuns sa fie patriotii Romaniei, unii care isi cauta disperati identitatea, unii care se vor orice altceva, daci, geti, vlahi decat romani. Unii care vor sa inlocuiasca Romania cu Dacia. Eu nu sunt roman suta la suta dar sunt mai mandru ca sunt roman decat voi de o mie de ori.

 19. Măi Unule ca Vâlcu,
  Nu te-ai săturat să baţi câmpii?!
  Şi măcar de-ai face-o cu eleganţă. Dar nu, tu o faci cu tărăboi şi spume la gură.
  Dacă eşti plătit, atunci te înţelegem că-ţi faci datoria cu mult zel.
  Dar dacă o faci din proprie iniţiativă, atunci du-te la preot ori la psiholog.
  Nu vezi că faci un mare deserviciu latiniştilor prin ignoranţa şi ţipetele tale fără seamă. Eşti exact ca ei: n-au argumente, dar strigă că-s profesionişti. La fel şi tu: dai cu piciorul în valorile românilor dar ţipi că eşti patriot.

 20. Pentru toti acei ce scriu impotriva articolelor postate pe aceste site-uri, domnilor daca nu va convine ce scrie aici, mergeti pe paginile celor de la “historia”, ca acolo nu trebuie sa contraziceti pe nimeni. Puteti citi linistiti articole care sa corespunda ideilor voastre intiparite de-a lungul timpului de cei care se preocupa de istoria acestui popor dar care sunt dovediti ca nu au nici cea mai mica legatura cu el. Acolo nu o sa va umpleti de energie negativa ci numai de recunostinta pentru compilatori de texte si pentru nevroticul de Ion M. Ionita pe care, sincer, ar trebui din cand in cand sa-i mai aduca cineva aminte sa-si “administreze” medicamentele ca il ajunge din urma pe Vadim Tudor, si nu de altceva da e baiat tanar

 21. Daniel Roxin tot respectul pt ceea ce faci. In rest cand vad multe din comentariile unora care isi blameaza propria natie…cred ca ar trebui triati dintre ei sa nu se mai inmulteasca macar. Poate asta ar mai fi singura varianta prin care am mai putea rezista in picioare ca si popor

 22. Articolul asta a lui Roxin e jenant vizavi de cerintele veridicitatii istorice.,dar foarte bun la alt capitol.Daniel Roxin dovedeste inca o data ca este un un scriitor bun,un visator pe masura,dar un repetent la istorie.Nici eu nu sunt o suprastiinta la capitolul asta dar bunul simt il am cand apreciez adevarul istoric.As vrea ca Roxin sa ramana ceea ce e,adica un scriitor si un idealist,nu mai mult pt ca nu ii sta bine si nici noua sa il judecam mai mult.Romanii sunt proveniti din daci,care erau sciti ca neam si erau mari si viteji luptatori in antichitate.Apoi vitregiile vietii si capriciile istoriei au dorit sa ii imblanzeasca intr-atat incat sa devina doar iubitori de dreptate,fara sa mai fie nici cei mai viteji si nici cei mai drepti.In rest la ei totul se reduce la bun simt.

 23. Pot să înțeleg și eu ce vă deranjează pe voi, atotștiutorii, premianții în ale istoriei, logicii și antropologiei, semanticii și hermeneuticii, etc? Mie îmi place! Așa cum vouă nu vă place. Pentru că sunt de AICI, am trăit cu legende și povești, așa am învățat să mă întreb despre trecut și despre strămoși. Nu era Roxin, din păcate, pe atunci, ci o babă de optzeci de ani, bunica mea. În fața lor, voi nu valorați nici cât balega lui Catalan! ZERO!Voi nu aduceți nimic nou, vă etalați ifose și cam atât…Cine are Ochi să citească ce scrie omul ăsta, va înțelege. Așa, de-al dracu’, să vă stea vouă în gât!

 24. Dar cine e Cosmin Zamfirache? A citit in viata lui o carte de istorie?

 25. Bravo Daniel,e prima oara cand scriu ceva pe net dar nu mai suport atata prostie la unii care se mai cred si,, romani patrioti”din cauza unora ca ei nu am fost noi romanii niciodata vazuti bine,ci curve,tradati,injositi pentru ca se vede si aici NU SUNTEM UNITI,asa au profitat alti si vor profita mereu,dupa mintea unora noi trebuia sa fim un pic zmei fiorosi sa putem sa ne batem cu toti,dar in special cu ai nostri care dupa cum se vede au fost si sunt mai periculosi decat dusmanii.Dar asta este romanul nostru din ziua de azi las,curva si orb,pacat de inaintasii nostri care au facut ceva pentru noi si urmasii nostri care vom mai fi…….

 26. Cristina SAILLARD // 23 ianuarie 2017 at 8:14 // Răspunde

  Vlahii nu sunt medievali, am tot aratat asta, am si un video (cel putin) pe tema asta!
  Cercetator Gabriel Gheorghe o arata insa cel mai bine!

  Denumirea de “vlah” (unul din sensurile) e legata de lumina solara si este milenara, altfel celelalte neamuri nu ar fi purtat cu ei denumirea in toate colturile lumii cu mult inainte de evul mediu!
  (!!!)
  VALAH:
  Stiinta pentru toti 06:
  http://youtu.be/seEWrGUoiXk

  VALAH:
  Stiinta pentru toti 23:
  http://youtu.be/Pzw4tLICJ3k

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii