Noutăți

Visul lucid, momentul în care omul devine creator. Este această abilitate o „poartă” de pătrundere în conștiința noastră?

Ne petrecem în jurul a șase ani din viață visând. Asta însemnă cam 2.190 de zile sau 52,560 ore. Deși putem fi conștienți de percepțiilor și emoțiilor pe care le experimentăm când visăm, mulți dintre noi nu realizează faptul că au visat decât în momentul în care se trezesc. Însă unele persoane au abilitatea nu doar de a experimenta visul, ci de a-l trăi și controla fiind capabil să trezească anumite părți ale conștiinței lor. Visul lucid este un subiect nestudiat suficient, însă cercetările recente arată faptul că această stare este una hibridă care ne permită să percepem lucrurile altfel decât în mod obișnuit.

Visul lucid a fost asociat deseori cu o „anomalie”, care poate apărea în timpul somnului, la fel ca paralizia în somn sau stările de trezire false, când suntem convinși că ne-am trezit, însă nu este adevărat. Toate aceste stări reflectă de fapt o creștere a gradului de conștientizare și de percepție a lucrurilor într-un mod diferit, nu neapărat anormal. Potrivit studiilor efectuate de cei de la Universitatea din Sheffield, alături de colegii lor de catedră din New York, jumătate din populația lumii experimentează cel puțin un vis lucid pe parcursul vieți. Stare în care putem fi „creatori”, ne putem proiecta întreaga existență așa cum ne-o dorim noi.

dreams

De ce ni se petrece acest lucru, fie și doar pentru câteva minute cât durează visul, oamenii de știință nu au încă un răspuns. Sunt multe teorii în funcție de culturi sau religii; cele mai multe vorbesc despre o pregătire a noastră sau de o inițiere, o trezire spirituală, o conștientizare a ceea ce suntem, a potențialului nostru adevărat. Însă dincolo de partea spirituală există oameni care susțin că visul lucid poate fi indus. O astfel de teorie este prezentă și în filmul Inception cu Leonardo Dicaprio.

Teoria visului indus îi fascinează pe oamenii de știință care de ani buni încearcă să găsească dovezi ale unei astfel de capacități precum și a modului de dezvoltare, dacă ea există. Ce se crede până în prezent este faptul că visul lucid activează părți diferite ale creierului nostru pe care în mod normal nu le putem accesa. Studiile pe voluntari au arătat starea de visare lucidă indică pe RMN o creștere a activităților zonelor frontale ale creierului.

studiu

Însă ce declanșează starea de visare lucidă și dacă au oamenii capacitatea de a o induce, sunt întrebări la care știința încă nu are un răspuns. Dar poate că răspunsul nu va fi oferit de cercetări, ci chiar de vis…

 

sursa: iflscience.com

sursa foto: deviantart.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

6 Comments on Visul lucid, momentul în care omul devine creator. Este această abilitate o „poartă” de pătrundere în conștiința noastră?

  1. Faptul ca ai invatat efectiv a citi o carte este un vis lucid.
    Te plimbi nestingherit printre personaje,vezi ce a vazut si autorul,dar nimic mai mult.Cazul subiectului prezentat este o pseudo-realitate,,paralela”(o poti incasa urit-morti neelucidate in timpul somnului sau o usoara letargie,care se accentueaza si,pa!).Poate fi indusa (experimental-cautare),autoindusa(intrebare -raspuns)pseudo-indusa(activitate electromagnetica sau chimica accentuata),dar mai exista si realitatea legata de aparteneta la un grup datorata legaturilor permanente prin fire nevazute,grup constituit din aptitudini(problema este ca-i imprastiat pe toata Terra),si care comunica permanent.Deocamdata ajunge!

  2. Sunt una din persuanele care fac acest lucru. Daca nu imi place acctiunea unui vis intru intro stare de semiconstienta,si incep sa- mi modific visul…. Hahahhhaa

  3. A visa lucid depinde de gradul fiecăruia de evoluție. Cred ca are a face mai mult cu descorporalizarea…

  4. Un vis a fost cu o mandala….am putut sa o studiez in detaliu.

  5. Este o stare de trans manipulata de fiinte exterioare care duc spre un mare plan : sclavirea omului.

  6. Decorpolarizarea si visatul lucid sunt doua concepte diferite. Chiar daca ambele presupun activarea unor parti ale creierului si patrunderea intr-un alt univers, tehnicile prin care poti sa le obtii sunt diferite. Visatul lucid(cel putin din perspectiva unuia care il practica de ceva vreme) e o cale de detasare din lumea exterioara si o poarta catre spiritualitate, spre a intelege ca suntem fiinte complexe, care candva tanjeam dupa necunoscut, spre a afla. Visatul lucid iti schimba viata, cand te gandesti ca poti sa faci ceea ce doresti nu prea iti vine a crede.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii