Noutăți

Viitorul neurochirurgiei: un robot poate finaliza o procedură chirurgicală de 2 ore în doar… 2,5 minute!

  •  
  •  
  •  

Chirurgia cerebrală este, după cum toată lumea știe, un domeniu de o extremă precizie. Nu sunt admiși, în rândurile neurochirurgilor, oamenii cu mișcări imprecise, șovăitoare sau cu mâini tremurătoare. O mișcare greșită sau o abatere de doar un milimetru poate produce dezastre iremediabile pentru pacienți, în neurochirurgie. Însă chiar și într-una dintre profesiile cele mai „de răspundere” din lume poate surveni oricând o eroare umană. A greși e omenește dar, în neurochirugie a greși e… total nepermis.

Acum, cercetătorii de la Universitatea din Utah încearcă să ofere cât mai puține posibilități de apariție a acestor erori umane, ce pot avea consecințe cumplite și ușor de anticipat. În acest scop, oamenii de știință au recurs la ajutorul unui robot. Unul extrem de eficient! Acest robot, dezvoltat de către o echipă a Universității din Utah, este capabil, deși pare incredibil, să reducă timpul necesar pentru efectuarea unei proceduri chirurgicale complicate de 50 de ori.

b

Așa cum a arătat CNN, robotul-chirurg poate reduce timpul necesar pentru efectua o deschidere (trepanație) la nivelul craniului pacientului (de pildă atunci când este necesară extragerea unei formațiuni tumorale) de la două ore la doar 2 minute și jumătate.

Aceste vești excelente legate de avansul dispozitivelor medicale robotizate au fost publicate în revista Neurosurgical Focus, iar echipa de cercetători direct implicată susține că robotul nou creat este pe deplin capabil să efectueze intervenții chirurgicale de mare complexitate.

Atunci când lucrează în zonele vulnerabile ale craniului uman, robotul este ghidat, grație folosirii unui program, cu ajutorul datelor obținute din scanările efectuate de către computerul tomograf. Astfel este indicată poziția nervilor sau a vaselor sangvine pe care robotul va trebui să le evite, în acțiunile sale. Și le evită cu o precizie greu de egalat!

După spusele neurochirurgului William Couldwell, conducătorul echipei de studiu, robotul poate fi programat să lucreze la nivelul oaselor craniului în deplină siguranță doar folosind datele furnizate printr-o tomografie efectuată pacientului.

c

În afară de capacitățile evidente de salvare a multor vieți, pe care le-ar avea un astfel de robot introdus în practica medicală, prin utilizarea acestuia s-ar putea, de asemenea, să fie economisite sume importante, pe termen lung. Timpii mai scurți în efectuarea unor intervenții chirurgicale vor însemna și costuri mai mici ale serviciilor medicale. Un alt enorm avantaj este reducerea admirabilă a timpului în care un pacient se află sub anestezie, știut fiind că anestezia nu este o procedură totalmente lipsită de riscuri și posibile complicații.

Robotica și automatizarea transformă, pas cu pas, modul în care medicii efectuează intervențiile chirurgicale. Unii pacienți ar putea să fie reticenți și neîncrezători în acuratețea acțiunilor efectuate de către roboți, însă trebuie spus că, practic, manevrele lor sunt caracterizate de o precizie imposibil de atins de către o persoană umană.

a

Sursa: www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Viitorul neurochirurgiei: un robot poate finaliza o procedură chirurgicală de 2 ore în doar… 2,5 minute!

  1. Masina cu control numeric – CNC ,adaptat pentru medicina.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii