Noutăți

Viitorul este aici: Primul drum solar din lume a fost inaugurat în Franța. Mergi cu mașina pe el dar produce și energie electrică… VIDEO

 •  
 •  
 •  

Autoritățile din hexagon au inaugurat primul drum solar din lume în regiunea Normandia. Șoseaua de 1 kilometru lungime este acoperită cu 2880 de panouri fotovoltaice. Energia captată de acestea va putea fi folosită pentru iluminatul stradal din regiunea Tourouvre-au-Perche. Proiectul, care a costat 5 milioane de euro, a fost finanțat de către Ministerul francez al Mediului și realizat de către compania Colas.

Porțiunea de șosea va fi tranzitată zilnic de circa 2.000 de șoferi iar perioada de testare a ineditului drum este de doi ani de zile. Drumul este proiectat să producă 280 de megawatt/oră (Mwh). Dacă își va dovedi eficiența sistemul se va extinde și pe alte șosele din Franța, în ciuda costurilor extrem de ridicate. Potrivit experților, un astfel de drum este de 13 ori mai scump decât utilizarea de panouri solare obișnuite pentru generarea aceleiași cantități de energie. Se estimează că 1.000 de kilometri de drumuri solare ar furniza energie electrică pentru aproximativ 5 milioane de persoane, ceea ce înseamnă circa 8% din populația Franței.

“Este fără doar și poate un progres din punct de vedere tehnologic. Aceste drumuri pot fi o nouă sursă regenerabilă de energie. Totuși trebuie să ne asigurăm că o astfel de tehnologie nu este extrem de costisitoare în raport cu parametrii de funcționare”, a declarat Marc Jedliczka, vice-președintele Rețelei pentru Tranziție Energetica (CLER).

 

sursa: sciencealert.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

2 Comments on Viitorul este aici: Primul drum solar din lume a fost inaugurat în Franța. Mergi cu mașina pe el dar produce și energie electrică… VIDEO

 1. Aaaa!..pai,acu’inteleg eu chestia asta, cu UE!Faci soseaua in Romania si panourile le montezi in Franta….Da!

 2. Numai prostul nu are dubii pentru că le ‘știe’ pe toate!

  ‘Drumul este proiectat să producă 280 de megawatt/oră’ (per kilometru)

  Rezulta ca un drum 2,52 km produce cat centrala nucleara de la Cernavoda (706 Mw/ora)

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii